Държавното погребение на Елизабет II включва най-голямата операция по сигурността,

...
Държавното погребение на Елизабет II включва най-голямата операция по сигурността,
Коментари Харесай

Заради мерки за сигурност ВИП гостите на погребението на кралицата ще пътуват с автобуси

Държавното заравяне на Елизабет II включва най-голямата интервенция по сигурността, която английската столица в миналото е виждала и планува някои от ВИП гостите да пътуват с рейсове.

Световни водачи, измежду които американският президент Джо Байдън и френският Еманюел Макрон, дойдоха в английската столица, с цел да изразят почитта си към починалия английски монарх в неделя, до момента в който страната се приготвяше да се сбогува с държавния си глава в продължение на седем десетилетия.

Повечето водачи кацнаха в лондон през уикенда преди кралското заравяне през днешния ден, което ще се състои в Уестминстърското абатство в 11 ч. локално време, а по-късно следобяд ще бъде отслужен молебен.

Използвайки ускорената ВИП алея, някои от събралите се причислиха към жителите в Уестминстър Хол, с цел да отдадат респект на кралицата.

Байдън беше приветстван, когато той и брачната половинка му Джил дойдоха в постройката на Народното събрание с президентски автомобил. Президентът на Съединени американски щати се подписа в формалната съболезнователна книга за починалия монарх в Ланкастър Хаус и отдаде респект на индивида, чиято загуба съгласно него " оставя голяма дупка " и който му припомня за личната му майка.

Еманюел Макрон беше видян да напуща пешком постройката на Народното събрание дружно със брачната половинка си, а френският президент съобщи пред кореспонденти, че е в Лондон, с цел да " показа болката на британците ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и Олена Зеленска, брачната половинка на украинския президент Володимир Зеленски, бяха измежду тези, които посетиха Уестминстър Хол, с цел да отдадат респект пред ковчега на кралицата. В неделя вечерта водачите и високопоставените лица, измежду които Байдън и първата дама, участваха в банкет, проведен от новия крал Чарлз III.

Очаква се погребението на единствения монарх, който множеството британци познават, да блокира придвижването в централната част на Лондон и да включва най-голямата интервенция по сигурността, която столицата на Обединеното кралство в миналото е виждала.

Лиз Тръс, която е министър-председател Англия от по-малко от две седмици, се срещна с краля в Бъкингамския замък и е планувано да означи народен " миг на размисъл " за кралицата пред Даунинг стрийт № 10.

При всички топли думи от страна на гостуващите високопоставени лица, в понеделник в Уестминстърското абатство ще има някои забележителни отсъствия.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, прочут още като MBS, към този момент не се чака да участва на погребението в Уестминстърското абатство, оповестиха източници от външното министерство пред Ройтерс в неделя. Очаква се вместо това Рияд да бъде показан от принц Турки бин Мохамед ал Сауд. Отправянето на покана към Бин Салман беше противоречиво след убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 година Руският президент Владимир Путин също не е поканен.

Британските уредници също претърпяха мини-дипломатически скандал поради логистиката с напредването на редица международни водачи за събитието в центъра на столицата на Обединеното кралство.

Британското външно министерство се сблъска с отпор, откакто в инструкции до задграничните посолства, получени от POLITICO, се показва, че водачите " ще бъдат задължени " да оставят персоналните си коли на място в Западен Лондон и вместо това да дойдат на погребението с общи рейсове, като се съобразят с рестриктивните мерки за сигурността.

Миналата седмица се появиха известия, че някои членове на кралски фамилии от Близкия изток и Северна Африка евентуално няма да пътуват до Лондон поради въпросното предписание. Кувейтски чиновник съобщи пред Guardian: " Ако кралят пристигна в нашата страна, няма да го качим в рейс. Да чакаме, че всички другари на крал Чарлз III ще се съберат като възпитаници в рейс, с цел да отидат на погребението, не е началото, което чакахме ”. По-късно Даунинг стрийт съобщи, че президентът на Съединени американски щати Байдън няма да пътува с рейс до Уестминстърското абатство - решение, който провокира гнева на някои ръководители на народи, искащи същото отношение.

Въпреки това други международни водачи бяха по-спокойни. Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн, че предлагането " просто има добър смисъл ".

" Не мисля, че /пътуването с/ рейс заслужава толкоз доста звук ", сподели тя пред Би Би Си. /БГНЕС, Политико

Лондон / Великобритания
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР