Държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по

...
Държавното обвинение разясни, че ще му бъдат предявени обвиненията по
Коментари Харесай

Без много шум: Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Божков

Държавното обвиняване обясни, че ще му бъдат предявени обвиняванията по три каузи, без да прецизира защо са, против Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства.

Прокуратурата е прекратила едно от делата, водени против предприемача Васил Божков. Става дума за следствието за опит за държавен прелом - закононарушение против републиката. Това сподели за " Сега " Георги Гатев, един от юристите на завърналия се през вчерашния ден след 3 години в Дубай Божков. Постановлението е от 1 юни 2023 година, т.е. отпреди близо 3 месеца.

Досега прокуратурата не е съобщавала за решението си да приключи делото, стартирало шумно през юли 2021 г. Вчера, когато Божков се завърна в София и се съобщи на управляващите, държавното обвиняване обясни, че ще му бъдат предявени обвиняванията по три каузи, без да прецизира защо са. Срещу Божков обаче имаше общо 4 наказателни производства - така наречен хазартно дело, за неплащането на такси, делото за подбуждане на 4 убийства, трето дело, обвързвано с антиките му и това за закононарушението против републиката.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс е формирано през 2020 година от спецпрокуратурата, а Божков е упрекнат по него на 19 юли 2021 година Тогава прокуратурата съобщи, че  " събраните доказателства все още сочат, че ръководителят на групата - В.Б., е осигурявал и финансирането на незаконното действие. За осъществяване на незаконния си проект, участниците в групата са имали за задача посредством хулигански дейности и основаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на спокойно протичащите цивилен митинги на територията на площад " Атанас Буров ", София, да основат евентуална заплаха за живота и здравето на протестиращите ".

Точно по това следствие са направени записи на Божков, които прокуратурата популяризира броени дни след избухналото публично неодобрение през лятото на 2020 година против бившето държавно управление на Бойко Борисов и основния прокурор тогава Иван Гешев. На процедура по този начин прокуратурата опита да дискредитира митинга. Според проверяващите предприемачът е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с някогашния народен представител от БСП Александър Паунов. " Политици и олигарси да заплащат на провокатори, с цел да употребят гражданската сила, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, поддържа бегълците от правораздаването. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината! ", написа Иван Гешев в Туитър тогава.

Според четиримата наблюдаващи прокурори по делото не са събрани доказателства за осъществено закононарушение - опит за прелом, проведена незаконна група, или друго. Те в детайли коментират що е то опит за държавен прелом, протест, въстание. И по-късно сочат, че нито едно от тях не е потвърдено по неоспорим и безапелационен метод. " Действително от доказателства по делото се откриват съществували към проучвания интервал огромни групи от хора, които са били обединени от политически цели, а точно оставка на държавното управление и осъществяване на нови избори според настоящия парламентарен ред ", пишат прокурорите и допълват, че въпросните групи не са целели насилствена промяна на властта.

За незаконната група прокурори, казано в резюме, пишат, че това, че дадени лица се познават и контактуват, не ги прави незаконна група. По делото няма и свидетелски показания за такава група.

След като Божков през вчерашния ден кацна в България и беше арестуван, са му предявени обвинявания по 2 от останалите му каузи. Предявяването на обвиняванията по третото дело ще се случи занапред, тъй като процедурата по първите две е завършила малко преди 22 ч. в петък. Той може да остане в ареста без правосъдна глоба не повече от 72 часа.

Днес прокуратурата ще внесе в Софийския градски съд настояването си за непрекъснатото задържане на Божков. Така че края на деня съдът ще се произнесе по него. Последната дума ще има Софийският апелативен съд.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР