Държавното газово дружество Булгаргаз обяви, че ще разследва съмнителни сделки

...
Държавното газово дружество Булгаргаз обяви, че ще разследва съмнителни сделки
Коментари Харесай

Скандал с Булгаргаз веднага след смяната на ръководството?

Държавното газово сдружение " Булгаргаз " разгласи, че ще проверява съмнителни покупко-продажби за експорт на газ за Румъния, от които незнайни към този момент частни лица може да са се обогатили за сметка на страната, съобщи бТВ.

Предстои следствие какви търгове са били извършени и защо количество газ както и за това от кого са предоставени процедурите, са споделили пред медията от сдружението, чието управление беше неотдавна заменено. Реакцията следва сигнали в национални медии от двама политици тази заран.

Лидерът на партия " АБВ " Румен Петков прикани тази заран министър-председателя Кирил Петков и новото управление на държавната компания " Булгаргаз " да проверяват договорка, за която той има подозрения, че е направила хипотетичен медиатор супербогат за 3 секунди от препродажба на на ниска цена природен газ от България за Румъния.

В изявление за Българска национална телевизия Петков сподели, че " Булгаргаз " през вчерашния ден е продала 60 000 мегавата газ на Румъния за събота и неделя, явно посредством медиатор, тъй като компанията по думите му няма лиценза за такава договорка. Цената на мегават съгласно Петков в България сега е 55 евро, а в Румъния - 85 евро. За същото описа пред бТВ тази заран някогашният министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров. Ако числата са правилни, оказва се че финансовият резултат от разликата в цените е 1,8 млн. евро.

" За събота и неделя новият началник на " Булгаргаз " направи някого милионер ", сподели Петков, чиято партия е в коалиция с Българска социалистическа партия, която пък е част от ръководещата коалиция.

Петков сподели, че не упреква в лобизъм държавното управление, което предходната седмица смени управлението на " Булгаргаз ", само че добави, че " установявам обстоятелството и очаквам пояснение на този факт от министър-председателя ".

Овчаров съобщи, че " това, за което ръководещите подлагаха на критика " Булгаргаз ", в този момент го вършат същото, само че в още по-големи мащаби ".

Нямаше незабавно реакция от държавното управление.

" " След като дни наред вицепремиерът и финансов министър (Асен Василев) обвиняваше (бившия началник на " Булгаргаз " ) Николай Павлов,... доста е значимо по какъв начин министър председателят и вицепремиерът ще посрещнат вчерашната интервенция на " Булгаргаз ", сподели Петков. " 60 000 мегавата...Сделките са траяли по 3 секунди и това не трябва да бъде подминавано. Иначе у обществото ще остане усещането, че сменяме тези, с цел да сложим тези ".

Той цитира и апел на министър-председателя от през вчерашния ден за арести на лица обвинени в корупция.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР