Държавното дружество, което ще строи новите ядрени мощности на площадката

...
Държавното дружество, което ще строи новите ядрени мощности на площадката
Коментари Харесай

Бивш директор на БЕХ и Булгаргаз поема новите ядрени мощности на АЕЦ Козлодуй

Държавното сдружение, което ще строи новите нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", има напълно нов ръб на шефовете, който е определен на 8 януари, а на 12 е вписан в Търговския указател.
С решение на АЕЦ " Козлодуй ", която е притежател на сдружението " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ", са освободени всички от досегашния му директорски съвет – досегашният шеф Валентин Илиев и членовете Георги Кирков, който бе началник на АЕЦ " Козлодуй " и в този момент е в борда ѝ, и Ивайло Иванов.
Вече изпълнителен шеф на плановата нуклеарна компания е Петьо Иванов, който беше шеф на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) – притежателя на самата нуклеарна централа, а също по този начин и ръководител на съвета на шефовете на " Булгаргаз ". През 2019 година обаче антикорупционната комисия откри спор на ползи при него поради това, че като началник на БЕХ си е определял заплатата в " Булгаргаз ". Това се оказа дежурна процедура, само че Иванов загуби заведеното от него дело пред съда и бе заставен да напусне държавните постове. Забраната за заемане на такива длъжности при открит спор на ползи обаче е една година и тя е изтекла.
Сред другите нови попълнения в борда на " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности " е Алекс Нестор, някогашен шеф на " Дънди Прешъс Металс България " – сдружението, което добива злато от мините в Челопеч и Крумовград. Той дълго време управлява и Американската комерсиална камара в България (АмЧам).
Друг член на съвета на шефовете е Свилен Спасов – някогашен съветник на американската " Уестингхаус " в България. Той обаче е осветлен като сътрудник на Държавна сигурност през 2018 година като част от инспекцията за принадлежност на управленията на държавните компании под шапката на Министерството на стопанската система. Спасов е бил ръководител на борда на Варненската корабостроителница в интервала 1997 и 1999 година и като подобен е осветлен като конфиденциален помощник на Държавна сигурност.
Вероятно изборът на Спасов за член на плановата компания, която ще влага и ръководи бъдещите нуклеарни реактори, е предизвикан от това, че е работил с " Уестингхаус ". Той обаче престава да е техен съветник след решението през 2018 година от Комисията по досиетата. Най-вероятно Спасов ще бъде отхвърлен скоропостижно от новия си пост, настояват източници от държавното управление.
Именно " Уестингхаус " сега прави изследване за построяването на един или два нови реактора на нова площадка на АЕЦ " Козлодуй ", която има утвърдена оценка за въздействието върху околната среда, както и лиценз за градеж на реактори вид AP-1000 като тези на " Уестингхаус ". В началото на март тази година се чака да е подготвен анализът какъв брой ще коства сходен план, каква ще е цената на създадената от него електрическа енергия и дали ще се работи за един или за два реактора. В последните дни на 2023 година стана ясно, че България ще се стреми към цена от 6 милиарда евро за всеки от двата бъдещи блока.
Тотално неразбираемо е дали има квоти на ръководещите политически партии в борда на плановата нуклеарна компания и кой от коя е. Според източници на Mediapool сделката за новия ръб е чисто политическа.
Напълно обосновано е да се счита, че Петьо Иванов е представител на ГЕРБ, защото точно по времето на тяхното ръководство той бе отпред на държавния енергиен мастодонт БЕХ.
Най-странно наподобява назначението в борда на " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности " на Янко Джинков, който явно няма никакъв опит в енергетиката – камо ли в нуклеарната. Той е притежател на компаниите за импорт на минерална вода и на вино - " Джодржиън Уотърс " и " Джорджиън Уайнс ", както и на сдружението за недвижими парцели " Полид инвест " и на компанията за търговия със спортни артикули " Спортни артикули ".
Избирането на новото управление на " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности " се случва и в миг, в който притежателят на АЕЦ " Козлодуй " – БЕХ, наля 1.5 милиарда лева в капитала на плановата компания за двата нови блока, с което енергийният холдинг става мажоритарен акционер. Решението за нарастването на капитала е взето на 22 декември 2023 година
С това са обезпечени финансово идващите стъпки по напредването на плана за градежа на американски реактори, за който в бюджета за тази година са записани и гаранции за към 3 милиарда лева, които ще послужат за застраховане на заеми за построяването на блоковете. Миналия месец Народното събрание даже одобри график за въвеждането в употреба на VІІ блок до края на 2034 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР