Държавното дружество Автомагистрали ЕАД е пощенската кутия за корупционни схеми.

...
Държавното дружество Автомагистрали ЕАД е пощенската кутия за корупционни схеми.
Коментари Харесай

Христо Иванов: Държавното дружество Автомагистрали ЕАД е пощенската кутия за корупционни схеми

Държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД е пощенската кутия за корупционни схеми. Това е една куха конструкция, която работи с 460 компании, създаващи безредна мъгла. Едрите риби - компаниите от приятелския кръг сред Борисов и Пеевски, които съставляват едни от огромните корупционни разпределители, се крият там. Така се канализират средства, няма бистрота, отчетност и конкуренция. Никой не може да ви каже кой ще носи отговорност, когато се скапе обектът.
Това съобщи във видео във Фейсбук съпредседателят на " Демократична България " и някогашен правосъден министър Христо Иванов.

Той посети Автомагистрала " Хемус " в правата сред Боаза и Велико Търново, която занапред би трябвало да бъде построена.

" Тук сме да ви покажем една от обичаните схеми на Бойко Борисов. Схемата, в която Борисоов и ГЕРБ измислиха по какъв начин да заобикалят европейското и българското законодателство за възлагане на сходни обекти посредством публични поръчки ", уточни още Иванов.

По думите му това е главен инструмент на пазарните стопанства и демократичните общества за гарантиране на няколко доста значими неща - конкуренция, бистрота, успеваемост и качество. През 2018 година обаче кабинетът намерил метод да заобикаля закона. Причината - позволяват се изключения в европейското законодателство при по този начин нареченото " вътрешно възлагане " (in house).

Това се случва, когато възложителят и изпълнителят имат общ притежател и на процедура дават опция обособени действия да се разпореждат без осъществяване на публични поръчки. Целта е да се реализиран експедитивност и успеваемост.

" Министерския съвет гласоподава едни грамадни суми. Те се трансферират от Агенция “Пътна инфраструктура” към държавното сдружение “Автомагистрали” ЕАД и то би трябвало да извършва in house тези действия. Само че по признанията на министърката на районното развиване разполага със следния потенциал - 41 служащия, 16 водача, 40 инженера и 40 счетоводителя. С този всесилен потенциал “Автомагистрали”, естествено, не може да извърши нищо, тъй като в действителност съставлява куха конструкция ", изясни Иванов и я назова " пощенска кутия за корупционни схеми.

Фактически, заобикаляйки закона, който не разрешава контракти с подизпълнители, под тип на контракти за наем, привличане на служащи и техника, “Автомагистрали” работи с 460 компании, изясни още някогашният правосъден министър.

По думите му по този метод се основава " безредна мъгла ".

" Едрите риби - компаниите от приятелския кръг сред Борисов и Пеевски, които съставляват едни от огромните корупционни разпределители, се крият там. Така се канализират средства, няма бистрота, отчетност и конкуренция. Никой не може да ви каже кой ще носи отговорност, когато се скапе обектът ", безапелационен беше Иванов.

По този метод не излиза наяве кой ще носи отговорност, когато зародят проблеми с пътя.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР