Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци“ разработи и внедри специализиран софтуер за

...
Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци“ разработи и внедри специализиран софтуер за
Коментари Харесай

Единен информационен модел подпомага с „живи данни“ процеса по извеждане от експлоатация и управлението на РАО /снимки/

Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ създаде и внедри профилиран програмен продукт за ръководство, проследимост и отчетност на информацията и дейностите, реализирани от структурите на Предприятието.
Във връзка със стандарт на Международната организация за атомна сила „ Decommissioning of Nuclear Power Plants, Research Reactors and Other Nuclear Fuel Cycle Facilities “, Specific Safety Guide № SSG-47 и искане на Европейската комисия за внедряването на софтуерен артикул с подобен мащаб при започване на 2020 година стартираха целенасочени старания за основаване на Единен информативен модел за извеждане от употреба (ЕИМ за ИЕ). За осъществяването на комплицираната задача беше образуван екип към група „ ЕИМ за ИЕ “ със задълбочени знания в ИТ технологиите, процесите по извеждане от употреба на нуклеарни уреди и ръководството на РАО.  
Уникалната разработка съставлява уеб основан програмен продукт за мениджмънт на генерираната информация в процеса на извеждане от употреба на нуклеарните уреди, както и последващото ръководство на всички материални потоци, в това число радиоактивни материали и радиоактивни боклуци в поделенията на Директива за птиците РАО. За задачата са основани модули за всички звена с регистри и информации, осигуряващи бърз достъп до нужната информация, бърза връзка, понижаване на вероятността от неточности и обезпечаване на несъмнено и безвредно предпазване на данните. Обединяването на цялата информация, основана на т. нар „ живи данни “, дава оптимална опция за правене на информации за проследимост и отчетност на дейностите, материалите и ресурсите на обособените звена през целия витален цикъл на оборудванията, както и за обмисляне на следващи действия. 
Към момента Единният информативен модел е създаден напълно за потребностите на дейностите по извеждане от употреба на спрените блокове на атомната централа, като следва обединяването със съществуващите модули за проследимост и на профилираните поделения „ РАО – Козлодуй “ и „ ПХ РАО – Нови хан “, респективно – основаването на единна осведомителна система на Директива за птиците РАО. 
Актуалната информация за настоящия ремонт се добавя от 3D модел – софтуерен артикул, който е част от EИМ и Единна осведомителна система за ръководство на данните на Директива за птиците РАО. Той съставлява подробна триизмерна визуализация на всички пространства и разположените в тях структури, системи и съставни елементи в блокове 1-4 и в Спецкорпуси 1 и 2 за даване на детайлна техническа информация и данни за радиологичната конюнктура, получена след осъществено гама сканиране в Контролирана зона. В софтуера е обезпечен бърз достъп до базата данни с софтуерни схеми на наличните системи. 3D моделът дава опция дейно да се употребява въведената информация за задачите на обмисляне, ремонт и ръководство на материалите, като редуцира времето за търсене и разбор на нужните данни. Всички демонтирани структури, системи и съставни елементи се означават в триизмерния модел от операторите на група „ ЕИМ за ИЕ “, което дава опция за обзор на оборудването по неговото положение („ Демонтирано “, „ Още не е демонтирано “, „ Демонтира се “ и „ Остава в употреба “). Тези действия се правят въз основата на въведените настоящи данни в регистрите на модул „ Демонтаж ” в ЕИМ.
 „ При създаването на ЕИМ срещнахме компликации от неналичието на каквато и да е информация, обвързвана със основаването на сходен артикул, заради уникалността на заданието и неговата специфичност – изясняват Йордан Пенчев и Павел Димитров, двама от членовете на екипа, създал и внедрил ЕИМ. Този програмен продукт е извънреден по рода си за ръководство на действия по извеждане от употреба. В началото огромна част от времето бе обвързвана освен със основаването и писане на ИТ решения, само че и с правенето на цялата документи, нужна за обезпечаването на работата на продукта. Отчитаме като предизвикателство и наложителното ни запознаване с всички звена, процеси и генерирани документи, свързани с дейностите по извеждане от употреба, както и нуждата от внасяне на редица промени (в съществуващи документи и регистри), нужни за застраховане на настоящи процеси. Този стадий бе и продължава да бъде един от най-ангажиращите и сложни за осъществяване, заради характерния фактор връзка и отчетност сред звената, директно свързани с извеждането от употреба. След няколкогодишен твърдоглав труд и взаимоотношение с специалисти от всички звена към днешна дата с задоволство можем да представим работещ Единен информативен модел. Благодарим на всички сътрудници за взаимния труд, който способства за този отличен резултат! “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР