Държавният стълб на пенсионната система в България се намира в

...
Държавният стълб на пенсионната система в България се намира в
Коментари Харесай

Експерти: Държавният стълб на пенсионната система в България фалира

Държавният дирек на пенсионната система в България се намира в положение на на практика банкрут. Това сподели основният икономист на Експертен клуб за стопанска система и политика /ЕКИП/ Георги Вулджев на конференция, проведена от Българското либертарианско общество /БЛО/. Главният икономист от ЕКИП уточни, че размерът на недостига в пенсионната система е голям - през 2007 година е бил 1,5 милиарда лв., до момента в който през 2018 година в бюджета на фонд "Пенсии " е заложен недостиг от близо 4 милиарда лева, което е 262 % недостиг в пенсионната система, насъбран единствено за едно десетилетие. По думите му разноските за пенсии са най-голямото разходно перо в държавния бюджет. През 2016 година разноските във фонд "Пенсии " образуват 26,8 на 100 от всички разноски в бюджета, което се равнява на 9,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Вулджев смята, че обстановката е толкоз сериозна, че за работещите българи, които сега са на по 20-30 години, най-вероятно няма да има пари за изплащането на техните пенсии, когато се пенсионират. Освен това всяка година година дефицитът във фонд "Пенсии " се постанова да бъде запълван с прехвърляния от централния държавен бюджет.
Според него този проблем ще се задълбочава от ден на ден, тъй като популацията в България застарява. Той изнесе данни на Национален статистически институт за 2015 година, които демонстрират от ЕКИП, че тогава всеки 100 работещи са издържали 78 пенсионери. В дълготраен проект застаряването на популацията съществено заплашва да докара до сериозна фискална рецесия, добави Вулджев. Той посочи, че повдигането на налозите и осигуровките не е решение. Затова, с цел да се реши този проблем, от ЕКИП и БЛО оферират да се премине към изцяло частно пенсионно обезпечаване. Двете организации са на мнение, че частното пенсионно обезпечаване не страда от същите структурни дефекти, тъй като следва друг модел, при който пенсионните вноски се натрупват и влагат на самостоятелна съществена, а не се изхарчват за пенсиите на актуалните пенсионери.
Освен това от ЕКИП и БЛО акцентираха, че такава система не е подвластна от демографските трендове. В кратковременен проект от ЕКИП и БЛО оферират да се съкратят вноските към първия държавен дирек на пенсионната система с 4 процентни пункта и увеличение към втория, частен, дирек на системата със същия размер. Освен това те са безапелационни, че всеки жител би трябвало да има свободата да се обезпечава както откри за добре, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР