Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън заяви преди посещението си

...
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън заяви преди посещението си
Коментари Харесай

Тилърсън вижда партньорство с Индия срещу отрицателното китайско влияние в Азия

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилерсън съобщи преди визитата си в Индия идната седмица, че администрацията на Тръмп желае да " задълбочи " фрапантно съдействието с Ню Делхи, гледайки го като основен сътрудник по отношение на негативното китайско въздействие в Азия, оповестява " Ройтерс ".

По-малко от месец преди президентът Доналд Тръмп да направи първото си държавно посещаване в Китай , Тилерсън съобщи, че Съединените щати са почнали да разискват основаването на други възможности на китайското финансиране на инфраструктурата в Азия.

В различен коментар, който може да разстрои Пекин, той разяснява, че Вашингтон кани и други , в това число Австралия, да се причислят към съдействието в региона на сигурността сред Съединени американски щати и Индия , в което Пекин вижда опасност.

Всичко това съответствува с началото на седмичния конгрес на китайската комунистическа партия, по време на който президентът Си Дзинпин се стреми да консолидира властта си.

" Съединените щати се стремят към градивни отношени я с Китай, само че няма да страним от провокациите на Китай към основаващия се на разпоредбите ред, а и когато Китай унищожава суверенитета на прилежащите страни и вреди на Съединени американски щати и нашите другари " , разяснява Тилърсън пред Центъра за стратегически и интернационалните изследвания.

" Индия и Съединени американски щати би трябвало да се стремят да приготвят други страни, с цел да защитят своя суверенитет , да изградят по-голяма съгласуваност и да имат по-силен глас в района, като предизвикват техните ползи и развиват техните стопански системи ", прибавя Тилерсън.

Решението на Съединени американски щати да разшири връзките си с Индия съвсем сигурно ще разстрои съперника на Индия, Пакистан, където Тилърсън също ще се " отбие " идната седмица, разяснява неизвестен старши чиновник на Държавния департамент.

Пакистан е бил главният съдружник на Съединени американски щати в Южна Азия в продължение на десетилетия, само че американските представители са разочаровани, че Пакистан не е съумял да понижи поддръжката си за талибаните в Афганистан, където администрацията желае Индия да играе по-голяма роля в икономическото развиване.

Като част от тактика за Южна Азия, показана от Тръмп през август, от Тилерсън се чака да натисне Исламабад, който отхвърля, че оказва помощ на талибаните, да предприеме по-строги стъпки против екстремистите и да усили напъните за мирни договаряния с Кабул.

" Очакваме Пакистан да предприеме решителни дейности против атака на терористични групи, които заплашват личния си народ и необятния район ", сподели Тилерсън.

Тръмп заплаши по-нататъшни съкращения на помощите от Съединени американски щати за Пакистан, в случай че не реализиран съдействие.

Китай, стратегически противник на Съединените щати и Индия , също е и от жизненоважно значение за Тръмп по отношеие на нуклеарните опити на Северна Корея и оръжията, способни да доближат Съединените щати.

Тилерсън също по този начин желае и градивни връзки с Китай. В продължение на доста десетилетия Съединените щати са подкрепяли възхода на Китай. Подкрепяли са и възхода на Индия. Но тези две страни се развиват напълно друго, оповестява почитан член на държавния департамент.

В Пекин представителят на външното министерство Лу Канг съобщи, че Китай се надява, Съединените щати да се откажат от пристрастност при разглеждането на дейностите си в чужбина.

" Китай в никакъв случай няма да се развива за сметка на други страни " , съобщи Лу Канг в постоянен брифинг в четвъртък. " В същото време в никакъв случай няма да се откажем от нашите заслужено заслужени права и ползи ", добавя той.

Здравите връзки сред Китай и Съединените щати са потребни за хората от двете страни и са предстоящи от Азиатско-тихоокеанския район, добави той.

" Няма да можем да се конкурираме с това, което Китай предлага, само че страните би трябвало да решат какво са подготвени да платят, с цел да си обезпечат суверенитета и бъдещия си надзор върху стопанските системи си, и ние организираме тези полемики с тях ", разяснява Тилърсън по отношение на диалози с Азиатски страни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР