Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е говорил с турския

...
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е говорил с турския
Коментари Харесай

Турските мисии в САЩ възобновяват визовите услуги

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън е приказвал с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу по телефона, откакто чиновник на американското консулство в Истанбул беше задържан от турските управляващи и упрекнат в шпионаж. Това оповестява турско локално издание, представено от организация фокус.

Телефонният диалог сред двамата министри се е осъществил по избор на Тилърсън.

В диалог с публицисти в Афионкархисар, където ръководещата „ Партия на Справедливостта и развиването “(АКП) организира симпозиум, Чавушоглу е удостоверил за извършения диалог. Той е споделил, че двамата са обсъждали последните развития в Ирак и Сирия, както и „ двустранни консулски въпроси “, без да дава повече елементи.

„ Говоря с Рекс Тилърсън на всеки 10 дни. Поддържаме добра връзка “, сподели той.

Телефонният диалог се организира напълно скоро, откакто връзките сред двете страни продължиха да се утежняват, този път поради ареста на консулския чиновник на Съединени американски щати Метин Топуз поради връзките му с някои от водачите на терористичната организация на Фетулах Гюлен, която е държана виновна за миналогодиншния опит за прелом в Турция.

Когато бе потърсен за изявление от France 24, Чавушоглу съобщи, че е изискал елементи за делото на Топуз и е видял, че има „ съществени доказателства “ за връзките му с мрежата на основания в Съединени американски щати ислямски просветител Фетулах Гюлен.

„ В Турция никой не може да бъде хвърлен в пандиза, задържан или арестуван без съществени предварителни следствия и доказателства или без съществено обвиняване. В края на краищата, не политиците, не аз, нито Държавния департамент на Съединени американски щати ще дават присъдата, а самостоятелният съд “, означи той.

От своя страна, Джон Бас, посланикът на Съединени американски щати за Турция, изрази разстройването си от ареста на Топуз, който е дълготраен чиновник на истанбулското консулство.

„ Дълбоко съм обезпокоен, че някои хора в турското държавно управление избират да водят това дело през медиите, а не по естествения метод – посредством дело пред арбитър. Това не е гонене на справедливостта, а ми се коства, че по-скоро е гонене на възмездие “, съобщи Бас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР