Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо завърши днес обиколката си

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо завърши днес обиколката си
Коментари Харесай

Помпейо приключи азиатската си обиколка във Виетнам след освобождаването на затворник

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо приключи през днешния ден обиколката си в Азия с посещаване във Виетнам, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

По време на дипломатическата си совалка Помпейо сложи акцент върху заканите за сигурността в района от страна на Китай.

Виетнам, който също споделя безпокойствата от все по-настъпателния си комшия, беше включен на по-късен стадий в обиколката, която включваше още Шри Ланка, Индия, Малдивите и Индонезия.

"Очакваме с неспокойствие да продължим да работим дружно за надграждане на връзките си и да превърнем района - цяла Югоизточна Азия, Азия и Индийско-тихоокеанския район - в спокойно, безвредно и проспериращо място ", сподели Помпейо, който се поздрави с виетнамския министър председател Нгуен Суан Фук с докосване на лакти преди срещата им.

Фук съобщи, че се стреми към "искрено съдействие " за кротичък район и реализиране на прогрес в комерсиалните и капиталовите връзки.

Макар и през днешния ден въобще Китай да не беше упоменат обществено, държавният секретар на Съединени американски щати прикани страните от Югоизточна Азия да се опълчват на издевателството от негова страна и да преразгледат покупко-продажбите си с държавните му компании.

В сряда в Шри Ланка Помпейо съобщи, че Китайската комунистическа партия се държи като див звяр. В Индия ден по-рано държавният секретар прикани за съдействие в противодействието на това, което той назова китайски закани за сигурността и свободите в района.

Пекин прикани Вашингтон да спре с нищо непредизвиканите си обвинявания и нападки.

Във Виетнам най-голямо безпокойствие будят претенциите на Китай към Южнокитайско море.

Един от мотивите за визитата на държавния секретар на Съединени американски щати беше и 25-ата годишнина от нормализирането на двустранните връзки. То се състоя и седмица откакто Виетнам освободи американски жител от виетнамски генезис, който беше наказан на 12 години затвор за противодържавна активност.

Броени часове преди Помпейо да дойде, виетнамският външен министър популяризира изказване, в което се показва, че мъжът на име Майкъл Нгуен, който предходната седмица се е прибрал в дома си в Калифорния, е пуснат на независимост по филантропични аргументи. В текста обаче не се споделя нищо за ареста на Нгуен, в това число за изказванията му на конференция в сряда, че е бил похитен.

Днес Помпейо се срещна и с виетнамския министър на държавната сигурност То Лам, който дава отговор за следенето на дисидентите в комунистическата страна.
Заклети врагове по време на Виетнамската война през 60-те и началото на 70-те години на предишния век, Ханой и Вашингтон се радват на по-добри връзки през последните години, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР