Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в Анкара силната

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в Анкара силната
Коментари Харесай

Блинкен: Искаме Швеция и Финландия в НАТО. Чавушоглу: Стокхолм да действа срещу кюрдските терористи

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи в Анкара мощната поддръжка на Вашингтон за бързото присъединение на Швеция и Финландия към НАТО, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Междувременно турският му сътрудник Мевлют Чавушоглу акцентира нуждата от по-конкретни стъпки от двете страни, с които да отговорят на настояванията на Анкара.

" Съединените щати поддържат мощно допустимо най-бързото присъединение на скандинавските страни... Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО не е двустранен въпрос ", съобщи Блинкен на взаимна конференция с Мевлют Чавушоглу в Анкара. Държавният секретар е на двуневна аудиенция в Турция, след което отива в Атина.

Турският първи посланик на собствен ред съобщи, че всички страни в алианса би трябвало да убедят по-специално Швеция да предприеме повече дейности (срещу терористите от ПКК, бел. ред.), с цел да отговори на опасенията на Анкара и да завоюва нейната поддръжка за кандидатурата си за НАТО.

Държавният секретар съобщи още, че за администрацията на Съединени американски щати е въпрос на " народен интерес и сигурност " да достави на Турция нови самолети F-16 и да обезпечи модернизацията на изтребителите, с които тази страна разполага, съобщи Анадолската организация.

Американският първи посланик съобщи, че администрацията на президента Джо Байдън продължава да поддържа доставката на F-16 за Турция.

" Както споделя и президентът Байдън, за нас постоянно е била значима способността на Турция и НАТО за взаимни интервенции ", уточни още той.

" Заставаме един до друг в битката с общите провокации пред сигурността ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати, като приветства ролята на Турция в поддръжка на Украйна.

През октомври 2021 година Анкара изиска да се снабди с 40 изтребителя F-16 и съвсем 80 комплекта за рационализация на стойност, която се прави оценка на 6 милиарда $. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на разногласия в Съединени американски щати, откакто Анкара закупи съветски зенитни ракетни системи С-400, поради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето потомство F-35.

Междувременно Мевлют Чавушоглу съобщи, че Турция не продава произведения, които може да бъдат употребявани във военните дейности на Русия след предизвестия на Съединени американски щати по-рано този месец, отнасящи се до износа на химикали, микрочипове и други артикули, съобщи Ройтерс.

Чавушоглу съобщи, че Турция няма да разреши американските и европейските наказания да бъдат нарушавани в или посредством Турция, като Анкара подхваща стъпки, с цел да предотврати това.

Висш чиновник на министерството на финансите на Съединени американски щати посети по-рано този месец турски представители от държавното управление и частния бранш, с цел да призове за по-добро съдействие за спирането на потока от такива артикули, които могат да бъдат употребявани от отбранителната индустрия на Москва.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР