Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се отправи на нова

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се отправи на нова
Коментари Харесай

Блинке се отправя на кризисна обиколка в Близкия изток, ще търси път към мира

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се насочи на нова спешна обиколка в Близкия изток, като се пробва да прокара предложение за прекъсване на опустошителния спор в подмяна на освобождението на заложниците.

Петото пътешестване на Блинкен в района след нападението на Хамас в Израел на 7 октомври идва дни откакто Съединените щати нанесоха ответни удари по свързани с Иран цели в Ирак и Сирия - последната ескалация на спора, който президентът Джо Байдън в началото се опитваше да избегне.

Пътуването се реализира и в миг, когато администрацията на Байдън последователно демонстрира все по-голямо отчаяние от Израел, като в четвъртък бяха наложени наказания на екстремистки заселници, макар че Съединените щати отминаха интернационалните апели към Израел да приключи военната си акция.

Обсъжданото предложение - направено по време на диалози преди седмица в Париж с присъединяване на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ и израелски, катарски и египетски публични лица - съгласно източник от Хамас ще спре бойните дейности за първичните шест седмици, до момента в който Хамас освободи заложниците, взети на 7 октомври в подмяна на палестински пандизчии.

По време на пътуването си Блинкен ще посети Израел, както и Египет и Катар - основният медиатор с Хамас, който управлява линията Газа и поддържа офис в Доха.

Днес, откакто се срещна във Вашингтон с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, Блинкен съобщи, че има " действителна вяра " за триумф на " положителното, мощно предложение ".

Катар също изрази оптимизъм, макар че Хамас съобщи, че няма съглашение, а в Израел също има разделяне - ястребите се опълчват на хипотетичните отстъпки за Хамас.

Стотици хора се събраха в събота вечерта в Тел Авив, с цел да изискат бързи дейности за освобождение на заложниците, както и предварителни избори, като осъдиха неспособността на твърдо дясното държавно управление на министър-председателя Бенямин Нетаняху да извоюва свободата им. Джейк Съливан, консултант на Байдън по въпросите на националната сигурност, призна на 4 февруари за дебата в Израел, само че във връзка със договорката съобщи, че " сега топката е в полето на Хамас ".

Съливан, говорейки в предаването " Face the Nation " по CBS, съобщи, че Блинкен ще упорства Израел да обезпечи повече храна, вода, медикаменти и убежища в Газа, която е превърната в руини от близо четиримесечните бомбардировки.

" Това ще бъде негов главен приоритет, когато се срещне с израелското държавно управление - че потребностите на палестинския народ са нещо, което ще бъде на напред във времето в метода на Съединени американски щати ", сподели Съливан.

Държавите и групите за помощ предизвестиха за заплаха от апетит в Газа, където заради израелската акция има сериозен дефицит на храна и питейна вода.

Очаква се Блинкен да стартира пътуването си през днешния ден в Саудитска Арабия, която преди нападението на 7 октомври обмисляше стъпки за определяне на връзки с Израел - евентуално историческа стъпка за страната, която е страж на двете най-свещени места в исляма.

След диалозите по време на последното си пътешестване през януари с фактическия саудитски държател, престолонаследника Мохамед бин Салман, Блинкен съобщи, че към момента вижда " явен интерес " към нормализиране на връзките./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР