Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна днес в Египет

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна днес в Египет
Коментари Харесай

Блинкен пристигна в Египет в момент на избухнало насилие в Близкия изток

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде през днешния ден в Египет при започване на близкоизточното си пътешестване, по време на което ще се опита да понижи израелско-палестинското напрежение след експлоадирането на принуждение.

Блинкен, който ще пътува в понеделник и вторник до Йерусалим и Рамала след спирката си в Кайро, от дълго време планираше визитата си, с цел да се запознае с новото дясно държавно управление на Израел. Пътуването закупи нова новост след някои от най-тежките прояви на принуждение от години насам.

В петък палестински стрелец умъртви седем души пред синагога в квартал на заселници в Източен Йерусалим, а в събота последва още едно нахлуване.

В четвъртък девет души бяха убити при нахлуването на израелската войска в бежанския лагер Дженин на Западния бряг в една от най-смъртоносните интервенции от години.

Израел съобщи, че е бил ориентиран против бойци на " Ислямски джихад ", а по-късно удари ръководената от " Хамас " линия Газа в отговор на ракетен обстрел.

Блинкен ще се срещне с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и палестинския водач Махмуд Абас и ще призове " да се подхващат стъпки за деескалация на напрежението ", съобщи пред кореспонденти представителят на Държавния департамент Ведант Пател, който осъди " ужасяващото " нахлуване против синагогата.

Насилието евентуално ще бъде част от диалозите сред Блинкен и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, чиято обичайната роля на медиатор в Близкия изток оказа помощ на страната да остане основен сътрудник на Съединени американски щати, макар рецензиите на президента Джо Байдън към положението на човешките права.

Съединените щати, които са в близки връзки с Израел, исторически имат водеща роля в дипломацията за Близкия изток.

Експертите обаче се съмняват, че Блинкен ще успее да реализира някакъв пробив.

" Най-доброто, което могат да създадат, е да запазят нещата постоянни, с цел да избегнат нов май 2021 година ", сподели Аарон Дейвид Милър, деец в договарянията в Съединени американски щати, визирайки 11-дневните боеве сред Израел и Хамас, които завършиха с преустановяване на огъня с посредничеството на Египет.

Гейт Ал-Омари, някогашен палестински чиновник, който в този момент работи във Вашингтонския институт, чака Блинкен да повтори обичайните позиции на Съединени американски щати, а не да открие нови пътища.

" Самото пътешестване е посланието ", сподели той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР