Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен насочва вниманието си към

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен насочва вниманието си към
Коментари Харесай

Западните Балкани и Украйна ще са начело в дневния ред на Блинкен в Брюксел

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен насочва вниманието си към Украйна, НАТО и Западните Балкани след седмици на засилено внимание към войната на Израел против Хамас в Газа.


Блинкен прекара огромна част от последния месец, мощно зает с рецесията в Газа, като направи две пътувания до Близкия изток.

Сега, откакто прекратяването на огъня сред Израел и Хамас бе удължено с още два дни, топ дипломатът отпътува за Брюксел за среща на външните министри на НАТО, заяви „ Албениън пост “.

В Брюксел алиансът ще удостовери поддръжката си за защитата на Украйна против съветската експанзия, ще обмисли способи за понижаване на напрежението сред Косово и Сърбия и ще прегледа подготовката за 75-годишнината на НАТО през идната година.

Двудневната сесия на 28 и 29 октомври ще включва първата среща на равнище външни министри на Съвета НАТО-Украйна - орган, основан от водачите на алианса на неотдавнашната им среща на върха за възстановяване на съдействието и координацията и подкрепяне на подготовката на Киев за вероятно участие.

" Съюзниците ще продължат да поддържат отбранителните качества на Киев, до момента в който Москва не спре нападателната си война ", съобщи Джим О " Брайън, първият посланик на Съединени американски щати за Европа.

О " Брайън съобщи, че Блинкен може да пътува до Скопие, Северна Македония, след Брюксел за среща на Организацията за сигурност и съдействие в Европа.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи, че възнамерява да участва на срещата на ОССЕ, което евентуално ще сътвори предпоставки за борба сред Съединени американски щати и Русия във връзка с Украйна.

На срещата на НАТО в Брюксел ще бъде прегледана и обстановката в Западните Балкани, където има апели НАТО да усили военното си наличие в отговор на опасенията, че враждебните дейности сред Белград и Прищина могат да прераснат в открит спор.

Конфликтът сред двете страни избухна два пъти през последните месеци и западните страни се притесняват, че Русия може да се опита да разпали проблеми на Балканите, с цел да отклони вниманието от войната в Украйна.

Миналата седмица министър-председателят на Албания Еди Рама прикани НАТО да усили още повече военните си сили в Косово и да обезопаси границите на страната със Сърбия, като предизвести, че последното принуждение може да провокира по-широк балкански спор..

НАТО към този момент ускори военното си наличие в Косово с още към 1000 военнослужещи и по-тежки оръжия, като по този метод броят на военнослужещите в балканската страна доближи към 4500 души.

Държавният секретар на Съединени американски щати ще подчертае поддръжката на Вашингтон и НАТО за демокрацията и стабилността в района, в това число уговорката за поддръжка на устрема на всички страни да се причислят към Европейски Съюз, съобщи О " Брайън.

Освен Украйна и Западните Балкани министрите ще обсъдят и проектите за срещата на върха по случай 75-годишнината на алианса, която ще се организира във Вашингтон през юли 2024 година На нея съдружниците ще отбележат основаването на НАТО и ще бележит това, което водачите назовават най-успешния боен съюз в историята./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР