Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изнесе основна реч в

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изнесе основна реч в
Коментари Харесай

Блинкен представи погледа на САЩ за световния ред

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен изнесе съществена тирада в четвъртък в университета " Джордж Вашингтон ", отдадена на поправения метод на Вашингтон към външната политика с акцент върху ангажираността по отношение на Китай. Някои фрагменти от речта също бяха изпратени малко преди речта от Държавния департамент. Блинкен назова Китай главно предизвикателство за съществуващия международен ред, само че дефинира Русия като съществена опасност за света, предадоха ТАСС и БГНЕС.

Съхраняване на международния ред

Вашингтон счита, че международният ред, който съществува от десетилетия, се основава на правила, които „ подсигуряват мир и разцвет “, „ повече от 75 години... обезпечават прогрес в света “. Съединени американски щати желаят да запазят това положение. В същото време американските управляващи се стремят да „ основат бъдещето, към което се стремят американците и хората по света “, а за това е належащо „ отбраняване и реформиране на международния ред “. Блинкен назова Русия и нейния президент Владимир Путин „ сериозна и дълготрайна “ опасност за подобен международен ред. Държавният секретар на Съединени американски щати дефинира специфичната военна интервенция в Украйна като " офанзива против правилата..., залегнали в Устава на Организация на обединените нации ".

Въпреки това, в Съединени американски щати считат, че " най-сериозното дълготрайно предизвикателство пред интернационалния ред " е политиката на Китай. Пекин, съгласно Вашингтон, е единственият в света, който има намерение да промени интернационалния ред, притежавайки възходяща „ икономическа, дипломатическа, военна и софтуерна мощност “.

Интегрирано въздържане

Въпреки това Съединени американски щати предизвестяват, че не търсят нова студена война и делене на света на " твърди идеологически блокове ". Те не се стремят да изолират китайската стопанска система от останалия свят, само че " няма да компрометират своите правила " в името на съдействието с КНР. Вашингтон желае Пекин да " играе по същите правила като всички страни ".

За задачата Съединени американски щати желаят да употребяват тактиката за „ интегрирано въздържане “, включвайки „ съдружници и сътрудници “ в взаимна работа в нуклеарната, галактическата и осведомителната сфера. Съединените щати са подготвени да засилят директните контакти с Китай по цялостен набор от въпроси, най-вече посредством дипломатическо взаимоотношение, защото „ съперничеството не би трябвало да води до спор “.

Независимо от това, с цел да укрепи позициите си през идващото десетилетие, Вашингтон желае да „ влага в основни съставни елементи на американската мощност “, в това число във въоръжените сили, както и „ на равнище, конкуренция “. Белият дом ще влага в (оръжейни) системи " с огромен радиус, по-трудни за намиране и по-лесни за пренасяне ".

Вашингтон не чака Пекин да промени курса си и не има намерение непосредствено да го поправя, заради което възнамерява да основат „ стратегическа среда “ към Китай, с цел да разпространяват личната си „ визия за отворена и приобщаваща интернационална система “. Съединените щати имат намерение да създадат това взаимно с други страни, укрепвайки интернационалното право и институции, защитавайки „ правата на индивидите и суверенните страни “.

Американският бизнес в работа на националната сигурност

Съединени американски щати не желаят да спрат Китай да „ развие стопанската система си или да прокарва ползите на своя народ “, защото Пекин към този момент е „ водеща международна мощ...с градове на международно вино и мрежа от публичен превоз, там са основани и някои от топ софтуерните компании в света. " Въпреки това Съединените щати чакат американските компании да не жертват „ съществени полезности “, с цел да навлязат на китайския пазар, „ да подхождат отговорно към растежа “ и да работят за „ подсилване на националната сигурност на Съединени американски щати “. Блинкен упрекна Пекин, че употребява американската стопанска система „ за шпионаж, хакерски атаки, кражба на технологии и ноу-хау, с цел да усъвършенства своите военни нововъведения “. Съединените щати също не възнамеряват да трансформират централизираната политическа система на КНР. Вместо това Вашингтон желае да потвърди, че личната му система, която той назовава народна власт, е по-ефективна, вярвайки, че Съединени американски щати имат „ всеки късмет да изпреварят Китай в основни области “.

Независимостта на Тайван

Макар Вашингтон споделя, че не поддържа независимостта на Тайван, той се опълчва на " всякаква едностранна смяна " на статуквото. Съединени американски щати настояват, че континентален Китай " употребява все по-провокативна изразителност и действия ". Според Блинкен Съединени американски щати в това време желаят да работят с КНР по въпроси, които ги тревожат, в това число „ нуклеарните стратегии на Иран и Северна Корея “. Вашингтон също по този начин има вяра, че има общи ползи с Пекин във връзка с „ неразпространението и контрола върху оръжията “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР