Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон работи

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон работи
Коментари Харесай

Блинкън: САЩ работят за траен мир

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че Вашингтон работи с Украйна и други съдружници за реализиране на консенсус към главните детайли на „ обективен и дълготраен мир “, който да постави завършек на войната с Русия, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

Вашингтон ще предизвиква и самодейностите на други страни за преустановяване на спора, стига те да съблюдават Устава на Организация на обединените нации и суверенитета, териториалната целокупност и независимостта на Украйна. „ Ще подкрепим старания – на Бразилия, Китай или която и да било друга страна, в случай че те оказват помощ за намиране на път към обективен и дълготраен мир “, акцентира държавният секретар на Съединени американски щати в речта си.

Америка обаче ще продължи да оказва военна поддръжка на Украйна, защото способността на Киев да възпира и да се пази против всякаква бъдеща експанзия е причина за смислена дипломация, акцентира Блинкън. „ Агресията на Путин против Украйна е стратегически неуспех “, довел до трайно намаляване на съветското въздействие, акцентира първият американски посланик. „ Ако разгледаме дълготрайните стратегически цели и задания на президента Путин, няма подозрение, че през днешния ден Русия е в доста по-лошо състояние, в сравнение с преди нашествието “, добави той.

Евентуално преустановяване на огъня по сегашната фронтова линия обаче единствено ще консолидира контрола на съветския президент Владимир Путин и ще му разреши да нападне още веднъж, акцентира държавният секретар на Съединени американски щати.

В речта си във Финландия, най-новия член на алианса на НАТО, Блинкън съобщи, че Съединени американски щати ще оказват помощ за построяването на „ украинска войска на бъдещето “. Това значи „ съвременни военновъздушни сили, интегрирана противовъздушна и противоракетна защита, съвременни танкове и бронирани машини, народен потенциал за произвеждане на муниции, както и образование и поддръжка за поддържане на силите и оборудването в бойна подготвеност “.

Тази седмица висшият американски посланик е на посещаване във Финландия, Норвегия и Швеция. Северноевропейският район придобива все по-голямо стратегическо значение, откакто до момента необвързана Финландия се причисли към НАТО, а Швеция се стреми към същото, отбелязва Ройтерс.

Блинкън акцентира също, че след съветското настъпление в Украйна Съединени американски щати са почнали да отделят повече внимание на опасността от Китай. Конфликтът в Източна Европа не е отклонил вниманието на Вашингтон от засилващата се конкуренция с Пекин, увери държавният секретар.

„ Подкрепата ни за Украйна не отслаби способността ни да отговорим на евентуална опасност, идваща от Китай или другаде – тя я ускори “, съобщи Блинкън в речта си във финландската столица.

Етикети: Антъни БлинкънСАЩ
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР