Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Косово е

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Косово е
Коментари Харесай

Блинкън: Косово е твърд партньор на Съединените щати

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че Косово е корав сътрудник на Съединените американски щати, съобщи за Българска телеграфна агенция организация КосоваПрес.

По време на срещата във Вашингтон с президента Вьоса Османи и премиера Албин Курти Блинкън сподели, че двете страни имат дълга история и благодари на Косово за приемането на афганистански бежанци и за поддръжката на Украйна след съветската експанзия. „ Косово е корав сътрудник на Съединените щати и мисля, че както всички знаете, сред нас има дълга и мощна история, изключително с президента Байдън, който изпраща топлите си поздрави и на двама ви. Работим дружно по доста разнообразни въпроси от голяма важност за Съединените щати и за нашите страни. Искам още веднъж да ви благодаря за великодушното приемане на изложени на риск афганистанци, мощната поддръжка, която видяхме от първия ден за Украйна, изправена пред съветската експанзия, работата, която вършите на срещата на върха за народна власт, в това число домакинство на среща на върха за дамите, мира и сигурността – и, г-жо президент, аз изключително правя оценка вашето водачество в това. И на следващия ден ще подпишете контракт с „ Милениъм Челъндж Корпорейшън “ (Millennium Challenge Corporation) – същински важен, изключително когато става въпрос за поддръжка на вашите старания за създаване на възобновима сила. Така че има доста защо да приказваме, защото работим по всички тези въпроси, както и, несъмнено, сериозни въпроси на районната сигурност, които знам, че ще имаме опция да обсъдим ", сподели Блинкън.

Междувременно президентът Вьоса Османи сподели, че независимостта на Косово е необратима действителност и че те ще работят със Съединени американски щати и други демократични страни, тъй че интернационалната позиция на Косово да бъде укрепена още повече, като заеме заслуженото си място в евроатлантическата общественост.

Османи загатна и напъните на Русия да дестабилизира Западните Балкани.

„ Както знаете, господин секретар, Путин ще продължи да се пробва да дестабилизира Европа и посредством Западните Балкани. Ще продължим да се нуждаем от твърдата поддръжка на Съединените щати, както и на нашите европейски съдружници, с цел да сме сигурни, че проектите на Русия, както и нейните пълномощници в района, са спрени. Поради тази причина чакаме с неспокойствие да работим с вас, с цялата администрация на [президента] Байдън, с цел да сме сигурни, че като предни линии в отбраната на демокрацията, ние съумяваме да пазиме нашите споделени полезности, които са самите основи на нашата страна... Независимо, суверенно, свободно Косово е необратима действителност, за чието основаване вие ​​помогнахте. Ние ще работим ръка за ръка всеки ден дружно със Съединените щати, както и с други демократични народи по света, с цел да се уверим, че тази действителност е укрепена, с цел да сме сигурни, че интернационалната позиция на Република Косово е укрепена и да продължим напред към нашето справедливо място в евроатлантическата общественост “, акцентира Османи.

Президентът Османи сподели, че Косово ще продължи да бъде мощен съдружник на Съединени американски щати.

„ По същия метод, както вие застанахте до нас по това време преди две десетилетия, през днешния ден вие стоите с Украйна. Така че желая да ви уверя от името на Косово, че народът на Косово също стои с Украйна, както показахме с незабавното приемане на наказания в същия ден, когато Съединените щати и Европейският съюз го направиха. И, несъмнено, възобновяваме нашия апел към всички страни в района да го създадат ", сподели Османи.

Президентът Османи, министър-председателят Курти и министърът на стопанската система Артане Ризваноли отпътуваха в понеделник за Съединените американски щати за подписването на съглашението на стойност 200 милиона $ с „ Милениъм Челъндж Корпорейшън “ за програмата Косово Компакт (Kosovo Compact Program).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР