Държавният секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкен пристигна на

...
Държавният секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкен пристигна на
Коментари Харесай

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Киев

Държавният секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкен дойде на публично посещаване в Киев. Той ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи Униан. Американският чиновник към този момент е в столицата на Украйна, предава Българска национална телевизия. 

Възможността за неговото посещаване стана ясна преди ден, само че Държавният департамент на Съединени американски щати отхвърли да удостовери тази информация. Към момента канали в Телеграм разгласяват фрагменти от затворения център на града.

От началото на пълномащабната война Съединени американски щати оказват военна и финансова поддръжка на Украйна. Общата сума на американската помощ за съвсем година и половина от войната се прави оценка на 66,2 милиарда $. Това е най-големият размер на американската поддръжка за която и да е страна в света от времето на проекта " Маршал " след Втората международна война насам.

На 29 август Блинкен разгласи нов пакет от помощи в размер на 250 млн. $. Той включваше ракети AIM-9M за противовъздушна защита, муниции HIMARS, съоръжение за разминиране и други продукти.

Това е третото посещаване на държавния секретар в Украйна по време на войната. За първи път той идва дружно с ръководителя на Пентагона Лойд Остин през април 2022 година Двамата разискаха с украинските управляващи въпроса за доставката на модерни оръжия, нужни на Украйна, и нова военна помощ от Съединени американски щати.

Още на 8 септември Блинекен още веднъж посети Украйна. Тогава той пътува до Ирпен в Киевска област, където персонално видя последствията от военната експанзия на Руската федерация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР