Държавният резерв да поеме управлението на базите за съхранение на

...
Държавният резерв да поеме управлението на базите за съхранение на
Коментари Харесай

Държавният резерв да поеме управлението на складовете на ЛУКойл: ГЕРБ и ДПС

Държавният запас да поеме ръководството на базите за предпазване на горива на " ЛУКойл Нефтохим " в страната, упорстват ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това ще е една от незабавните ремонти в закона за използване на дерогацията за съветския нефт, стана ясно от брифинга на депутатите Делян Добрев и Делян Пеевски в понеделник, написа в. Сега.

Така, наред с развалената концесия за пристанище " Росенец " и опасността да бъде преустановен вносът на съветски нефт, в случай че " ЛУКойл " не заплати в идващите два месеца 1.5 милиарда лева налози, ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха страната да се намеси и в петролните бази на рафинерията.

Добрев изясни, че задачата е да се насърчи конкуренцията и да се приключи монополът на " ЛУКойл Нефтохим " при складовете за горива.

" Трябва да се подсигурява бистрота и достъп до данъчен склад на всеки търговец, който желае да съхранява горива. Компанията " ЛУКойл Нефтохим " обаче е притежател на 92% от складовете. Затова Държавният запас би трябвало да поеме функционалностите на необикновен шеф на базите и петролопровода на рафинерията ", разгласи Добрев.

ГЕРБ и Движение за права и свободи се оповестиха и за незабавно унищожаване на новата наредба, която провокира максимален скандал след обнародването на законовите промени в Държавен вестник преди две седмици. Става дума за задължението в период от 12 месеца 100% от наложителните ресурси на петрол и нефтопродукти да се съхраняват на територията на страната. В момента ограничаването за запазване на горива за изключителни обстановки в друга страна членка на Европейски Съюз е 50% от всички ресурси на страната.

Първо, Делян Добрев разгласи, че като ръководител на енергийната комисия е проспал тази корекция, която само работела в интерес на " ЛУКойл ". Добрев упрекна финансовия министър Асен Василев, че тихомълком е вкарал новата наредба в услуга на съветската компания.

Вносителите на горива също се възмутиха и оповестиха, че не е допустимо в толкоз къс период да я изпълнят, което значи, че би трябвало да спрат да внасят горива. Финансовият министър Асен Василев взриви още повече ситуацията, като изясни пред bTV, че за построяването на нови бази би трябвало да се влагат 300 млн. евро в идващите 12 месеца.

По закон производители и вносители на горива са задължени да държат в наличност за потребностите на запаса избрани количества горива според от своите обороти. Целта е обезпечаване на снабдяването с течни горива в случаи на затрудняване на доставките на петрол и нефтопродукти.

" В страната няма толкоз съдържимост в наличните данъчни хранилища, които да поемат 100% от запасите, а построяването на нови хранилища е голяма инвестиция, която не може да си позволим ", изясни Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на вносителите, търговците и превозвачите на горива.

Друга пречка е високата цена на наема. Мнозина вносители са намерили и употребяват по-изгодни наеми в хранилища в други страни, в сравнение с у нас. " Аз да вземем за пример заплащам 6 евро за 1000 кубика в Унгария, до момента в който в България ми желаят 17 евро ", уточни Хаджидимитров. Той не посочи дали тази цена я предлага " ЛУКойл Нефтохим " или други компании държатели на хранилища.

Проверка в регистъра на Агенция " Митници " за свободните потенциали в данъчните хранилища за течни горива и други нефтопродукти демонстрира, че над 100 компании подават данни всеки ден. Тази отчетност бе въведена преди една година по предложение на " Демократична България " точно като мярка против усложнения достъп на търговци от петролния бизнес до данъчните хранилища в страната.

В листата " ЛУКойл Нефтохим " е с десетина данъчни склада за горива, само че те са и с най-големи вместимости. Години наред други компании се оплакваха от стеснен достъп до тези хранилища, което ограничаваше вноса и поставяше единствената петролна рафинерия в страната в по-изгодни позиции.

След продължителни изследвания едвам тази година Комисия за защита на конкуренцията излезе с решение, че " ЛУКойл " има господстващо състояние на българския пазар във връзка с складовата база и злоупотребява с това състояние. Компанията ползва тактика с антиконкуретни практики - непредоставяне на достъп на вносители и производители на горива до данъчните си хранилища, включително и посредством ограничение на вноса по море посредством блокиране на хранилища, свързани с пристанищата " Росенец " и " Петрол - Варна ", отхвърлен достъп до продуктопроводите за транспорт на горива на други производители и вносители, оповестиха от Комисия за защита на конкуренцията и постановиха санкция на " ЛУКойл Нефтохим " от 195 млн. лева Няма информация дали санкцията е влезнала в действие и дали е платена.

По предложение на ГЕРБ и Движение за права и свободи в ще се запише, че до 30 юни 2024 година ще остане в действие настоящето състояние - до 50% от наложителните ресурси с горива да може да се държат в други страни от Европейски Съюз. След тази дата този % ще бъде снижен на 30%, разясни депутатът Делян Добрев.

Не е ясно каква е задачата този % да бъде снижен. Той е регламентиран в европейска инструкция отпреди повече от 10 години. Според нея най-малко 30% от наложителните ресурси с горива в една страна членка би трябвало да се съхраняват в други страни членки. Идеята е, в случай че има рецесия с доставките, да може от тези ресурси да бъдат освободени и да се употребяват, с цел да се задоволи търсенето.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР