Държавният глава Румен Радев участва в кръгла маса За конкурентоспособна

...
Държавният глава Румен Радев участва в кръгла маса За конкурентоспособна
Коментари Харесай

Икономически форум с участието на президента и министри се провежда в София

Държавният глава Румен Радев взе участие в кръгла маса " За конкурентоспособна и просперираща българска стопанска система ". На форума вземат участие вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова, министри и депутати. Повече детайлности от директното включване на Зоя Велинова в обедната емисия на " По света и у нас ".

Държавният глава приветства големия интерес към форума, освен от страна на бизнеса, само че и на държавното управление. Според Румен Радев българската стопанска система се нуждае от преструктуриране. Той акцентира, че едно ръководство може да бъде устойчиво единствено в случай че има сполучлива и постоянна стопанска система.
Румен Радев, президент на Република България: Най-вероятно е министрите да ги чуем да приказват за висок растеж на стопанската система, за висок БВП и те ще имат съображение да го създадат. Но в това време стои другият тежък въпрос: Защо този висок растеж не може да се усети от болшинството жители? Достатъчен ли е този ритъм на стопански напредък, тъй като би трябвало да признаем, че дистанцията сред нас и страните от Централна и Източна Европа се усилва.
Според Румен Радев българската стопанска система става от ден на ден пленник на демографските ни проблеми, от ден на ден не доближава работна ръка. Той съобщи, че вложенията в действителност се усилват с 10%, само че по-важно е къде отиват тези вложения. Според него най-важно е те да отиват в промишлеността, единствено тогава може да се подсигурява едно стабилно развиване.

На форума приказва и Томислав Дончев. Той съобщи, че огромната тематика в този момент е, стопанската система да избяга от търсенето на по-ниски разноски и до каква степен е нужна държавна интервенция в работата на предприятията
Томислав Дончев, заместител министър-председател: Държавната интервенция може да създаде изгоди, може да създаде и вреди. Всяка директна държавна интервенция има и тъмни, има и светли страни. Добре ли е да даваме дотации на предприятията? По принцип е добре. Има ли тъмна страна? Естествено има. Изкривява ли пазара? Изкривява го. Добре ли е даваме директни дотации на университетите? Да, добре е. Но при всички гаранции, че с изключение на фундаменталната просвета, с изключение на всички гаранции за качество, което се развива, което се създава, ще има директен резултат върху стопанската система.
Дискусиите по това по какъв начин ще се развива в бъдеще българската стопанска система не престават. Предстои да приказват вицепремиерът Мариана Николова и министърът на образованието Красимир Вълчев.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР