Държавният глава Румен Радев поздрави президента Стево Пендаровски по случай

...
Държавният глава Румен Радев поздрави президента Стево Пендаровски по случай
Коментари Харесай

Румен Радев: България и РСМ могат и трябва заедно да разрешат отворените въпроси в двустранните отношения

Държавният глава Румен Радев поздрави президента Стево Пендаровски по случай държавния празник на Република Северна Македония – Илинден – Ден на републиката, оповестиха от прессекретариата на президента.

В приветствения си адрес българският президент отбелязва, че тази година се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание – величаво и знаково събитие от общото историческо и културно минало на България и РСМ. Целта и саможертвата на героите на Илинденско-Преображенското въстание е един от мостовете през времето, свързващи двете страни и техните жители, акцентира българският държавен глава.

„ Отражението на идеалите за независимост, тъждество и приятелство на нашите предшественици през днешния ден припознаваме във фундаменталните права, залегнали в основата на Европейския съюз, към който откровено желаем да се присъедините “, показва Румен Радев. Държавният глава показва поддръжката на България за напъните на РСМ за изцяло осъществяване на критериите за участие, както и на всички поети задължения и реализирани договорености по пътя на Република Северна Македония към Европейски Съюз.

В приветственият си адрес Румен Радев показва още, че контактите сред хората от двете страни са значим път към създаване на откровени добросъседски връзки. Българският президент акцентира, че постигнатите сред България и РСМ договорености за взаимно отбелязване на паметни за общата ни история събития дават отлична опция за доближаване. „ Убеден съм, че дружно можем и би трябвало да разгадаем отворените въпроси в двустранните връзки, което се чака от нашите жители и е в името на общото ни бъдеще в Обединена Европа “, декларира още българският държавен глава в приветствения си адрес.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР