Държавният глава откри кръгла маса на тема Българската енергетика –

...
Държавният глава откри кръгла маса на тема Българската енергетика –
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: България не може да си позволи повече безвремие в енергетиката

Държавният глава откри кръгла маса на тематика „ Българската енергетика – Стратегия 2023-2053 “

България не може да си разреши повече безвремие в енергетиката и без значение дали ръководи служебно или постоянно държавно управление, отговорност на всички е час по-скоро дружно да помислим за бъдещето на България. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден откри кръгла маса на тематика „ Българската енергетика – Стратегия 2023-2053 “. По време на събитието министърът на енергетиката Росен Христов показа визия за развиване на бранша, която беше дискутирана от поканените на форума представители на политическите партии, синдикатите, бизнеса, браншовите организации, университетските среди и специалисти в региона на енергетиката. Във форума взе участие и министър-председателят Гълъб Донев.

„ Кризата сложи служебното държавното управление в обстановка, в която би трябвало да се вземат решения с дълготраен небосвод “, уточни президентът и добави, че доста от решенията даже към този момент са закъснели. Той открои преимуществото на България да разполага в рецесията със свои мощности за произвеждане на електрическа енергия, които дават на енергийната система на страната самостоятелност и самостоятелност. „ В рецесията България се оформи като център на непоклатимост в района, значим сътрудник, снабдител на електричество, избавително за доста от страните в района “, акцентира президентът. По думите му е значимо тези позиции на страната ни да бъдат непокътнати и за това е нужна дълготрайна визия за развиване на българската енергетика. Президентът изрази вяра показаният документ да се трансформира в основа за потребен и необятен спор, след което да бъде реализиран консенсус сред партиите в Народното събрание.

Държавният глава уточни, че е призовал служебното държавно управление още при неговото сформиране да мисли за такава визия, която да следва правилото за опазване в оптималната степен на независимостта и автономността на България в енергетиката.  Той открои като основни в тактиката потреблението на наличните технологии, квалифицираните експерти, естествените запаси и дадености, само че и работа по диверсификация на енергийните източници и привличането на водещи международни технологии и теоретичен капацитет за уравновесен преход към цифрова и зелена енергетика. Президентът акцентира, че преходът не трябва да се отразява отрицателно на хората, заети в бранша.

Румен Радев открои напъните на служебното държавно управление в региона на енергетиката, като единствено за пет месеца са извършени открити процедури за търгове за природен газ, което към този момент има резултат и върху цените, подсилен е потенциалът на терминала за полутечен газ край Александруполис, подписани са контракти за доставка на нуклеарно гориво с „ Уестинхаус “ и „ Фраматом “, с което се реализира диверсификация и е подписано съглашение с турската компания „ Боташ “ за запазен потенциал до терминалите за полутечен газ в Турция и свободен достъп до газопреносната мрежа на югоизточната ни съседка. Държавният глава уточни, че към този момент има запитвания от страни от Югоизточна Европа като Румъния, Унгария и Австрия за достъп посредством България до терминалите в Турция.

„ България се трансформира във все по-голям фактор в Европа с хрумвания и планове “, съобщи президентът и даде образец с плана по концепция на „ Булгартрансгаз “ „ Solidarity Ring “, който сплотява газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Президентът уточни, че този план, както и подписаното с Турция съглашение се прави оценка високо и от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, защото то спомага за ускорение на визията на Европейски Съюз за диверсификация.

Президентът очерта като стратегически значимо за страната ни и района възобновяването на плана за петролопровод Бургас-Александруполис, само че с обърната посока, с цел да може България да получава нефт от целия свят. Българското държавно управление работи интензивно в тази тенденция дружно с Гърция, сподели още президентът. Той изрази вяра и планът за предпазване на сила, разработван от представители на български университети, също да бъде осъществен. „ Този, който успее да създаде и внедри ефикасни технологии за запазване на сила от възобновими източници, той държи ключа към бъдещето, а България има прелестни условия за това “, уточни президентът. По думите му към плана, съгласуван напълно с екологичните условия, има и забележителен инвеститорски интерес, като по тематиката към този момент е извършен диалог с президента на Израел. „ България може да стане водач в района за запазване на сила и да взе участие в балансирането на енергийните мощности в района “, съобщи Румен Радев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР