Държавният глава на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела

...
Държавният глава на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела
Коментари Харесай

Сделката за „Северен поток 2“ между САЩ и Германия е лоша за Украйна

Държавният глава на Съединени американски щати Джо Байдън и немският канцлер Ангела Меркел подписаха неубедителна договорка за газопровода „ Северен поток 2 “, в която гаранциите за Украйна наподобяват прекомерно съмнителни, оповестява английският вестник The Financial Times.

Според създателя на публикацията газопроводът постоянно е бил геополитически план и неговото пускане заплашва Киев с отнемане от забележителна част от приходите му. В същото време съглашението сред Берлин и Вашингтон за газопровода е „ неправилно на всички равнища “: отговорностите за „ противопоставяне “ на Русия са доста неразбираеми, така наречен зелен фонд за поощряване на прехода към зелени енергийни източници няма да може да покрие загубите на Киев, а думите на Меркел за подпомагане за разширение на преноса на газ през Украйна са нищо повече от „ заричане да се опита “, написа още The Financial Times.

Според публикацията, договорката е реализирана заради желанието на Байдън да „ се отърве от казуса Русия “, защото смята Китай за съществена опасност за страната му. Споразумението сред Берлин и Вашингтон въобще не служи за сливане на демокрациите, а по-скоро за разединение на Европейския съюз, защото страните от Източна Европа, по-специално Полша, Латвия, Литва и Естония, са загрижени за следствията от стартирането на „ Северен поток 2 “, се споделя още в обявата на The Financial Times.

През юли Берлин и Вашингтон издадоха взаимно изказване по отношение на „ Северен поток 2 “. Според него за построяването на газопровода е належащо да се обезпечи продължаването на доставките на синьо гориво от Русия през Украйна и след 2024 година Германия също се ангажира да изиска от Брюксел да наложи наказания против Москва, в случай че употребява износа на сила като инструмент за въздействие.

Кремъл неведнъж е призовавал да се спре политизирането на обстановката, напомняйки, че планът е от изгода освен за Русия, само че и за Европейския съюз, а Москва в никакъв случай не е употребила енергийните запаси като инструмент за напън.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР