Държавният газов оператор Булгартрансгаз подписа грантовото споразумение за до 78

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз подписа грантовото споразумение за до 78
Коментари Харесай

Булгартрансгаз подписа за разширението на Чирен

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " подписа грантовото съглашение за до 78 млн. евро финансиране от Европейската изпълнителна организация по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA). Това стана в границите на Съвета на Европейски Съюз по превоз, телекомуникации и енергетика. Изпълнителният шеф на компанията Владимир Малинов получи съглашението от еврокомисаря по енергетика Кадри Симсон.
Безвъзмездната помощ бе утвърдена при започване на годината за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF), откакто година по-рано Европейската комисия включи разширението на подземното газово вместилище (ПГХ) Чирен в петия лист на планове от общ интерес за Европейски Съюз.
Разширението на ПГХ Чирен е един от утвърдените пет енергийни плана и единственият от региона на природния газ за финансиране със средства от Европейски Съюз. Очаква се увеличението на потенциала му от сегашните 550 млн. куб. м на 1 милиарда куб. м да завърши до края на 2024 година, като строителните действия няма да пречат на употребата на оборудването и нагнетяването и черпенето на ресурси. След приключването газохранилището ще може да се употребява по едно и също време и за нагнетяване, и за изтегляне на природен газ - сега може единствено едното или другото. Предвижда се дневните потенциали на рандеман и нагнетяване да стигнат до 8-10 млн. куб. м.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР