Държавният департамент на САЩ е потвърдил споразумението, постигнато на разговорите

...
Държавният департамент на САЩ е потвърдил споразумението, постигнато на разговорите
Коментари Харесай

Алексис Ципрас и Доналд Тръмп са се споразумели за модернизация на гръцките F-16

Държавният департамент на Съединени американски щати е удостоверил съглашението, реализирано на диалозите в Белия дом сред гръцкия министър председател Алексис Ципрас Алексис Ципрас – гръцки политик и министър председател на страната от януари 2015... към профила и президента Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила, за рационализация на гръцките F-16, оповестяват гръцките издания.

Пред публицисти Тръмп е удостоверил, че има такова съглашение, като споделил, че то ще укрепи позициите на Съединени американски щати и ще даде подтик на връзките с Гърция, отбелязва Нюз.ин. Споразумението за рационализация е на стойност 2,4 милиарда евро. В Twitter гръцкият боен министър Панос Каменос е обявил, че таванът на бюджета за модернизацията на изтребителите е 1,1 милиарда евро, а останалите средства се отнасят до стратегии за подкрепяне и за обезщетения.

Под заглавие "Послание на Тръмп до Ципрас: Съединени американски щати могат да усилят вложенията в Гърция, страната е основен съдружник в НАТО " американската телевизионна мрежа Си Ен Би Си, представена от гръцки издания, твърди, че двамата ръководители са обсъждали освен въпроса за рационализация на гръцките F-16, само че и опция за разширение на контракта за потребление на американската военноморска база в Суда на остров Крит. Базата играе основна стратегическа роля в проектите на администрацията на Тръмп за битка с организацията "Ислямска страна " и тероризма, а също и за отбрана на енергийните източници в Близкия изток и Персийския залив.

В. "Етнос " преценя, че "базите са поле за съдействие ". Във връзка с това Си Ен Би Си извежда новината, че Вашингтон евентуално разисква вид за създаване на втора военна база в южната част на остров Крит. Според медията притокът на капитали и вложения към Гърция към този момент се превръщал в приоритет за администрацията на Тръмп, която се стремяла да ускори двустранното икономическо и отбранително съдействие с Гърция. Дипломати настояват, че тези вложения щели да бъдат ориентирани основно в енергийния бранш.

Във Вашингтон Ципрас получи очаквания, само че не и решения, на него му бяха обещани вложения и облекчение на дълга, само че те бяха обвързани с нуждата от реализация на промените в Гърция, разяснява в. "Прото тематика ".

В. "Естия " написа, че Ципрас се явил пред Тръмп като "беден родственик ". Проправителственият "Авги " подчертава на това, че Гърция и Съединени американски щати са стратегически сътрудници. Близкият до дипломатическите среди "Катимерини " цитира Ципрас, който счита, че "Гърция има капиталови шансове ". "Контранюз " написа, че "Тръмп поддържа Гърция и Ципрас ". Икономическото издание "Нафтемборики " обобщава, че на диалозите е било отправено обръщение в поддръжка на Гърция.

Всички издания осведомят още и за днешната стратегия на Ципрас във Вашингтон. Гръцкият министър председател през днешния ден ще има срещи с вицепрезидента Майкъл Пенс и с американски бизнесмени. Той ще приказва също и пред института Брукингс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР