Държавният бюджет почти не е пострадал от закриването на лотариите

...
Държавният бюджет почти не е пострадал от закриването на лотариите
Коментари Харесай

Бюджетът почти не е пострадал от спирането на лотариите на Божков

Държавният бюджет съвсем не е потърпевш от закриването на лотариите и затварянето на пунктовете за залози на хазартния необут Васил Божков. Това стана ясно от данни, оповестени по време на парламентарния надзор от финансовия министър Кирил Ананиев.

Бюджетните приходи от такси и налози от хазартния бранш по предварителни отчетни данни за 2020 година са общо 257 млн. лева, сподели Ананиев в отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев по време на парламентарния надзор.

За съпоставяне, през 2019 година приходите във фиска от хазартния отрасъл бяха в размер на близо 309 млн. лева Това е спад с 52 млн. лева или към 20% по отношение на постъпленията през бурната за развиването на хазартния бизнес на Божков 2019 година

Част от въпросния спад се дължи и на затварянето или ограничението на активността на игралните зали в страната поради пандемията от Covid 19, което значи, че страната е претърпяла минимални загуби в приходите от огромната
хазартна активност на Божков, в която се въртяха милиарди левове. В тези сметки въобще не влиза и позитивният резултат върху фиска от пренасочването на милиардите, които популацията изсипваше в игрите на щастието, към действително ползване, което се полза с 20% Данък добавена стойност.

Частните
лотарии бяха закрити в края на февруари предходната година, откакто със законови промени, импортирани от Валери Симеонов, този тип хазартни игри станаха държавен монопол. Заради претенциите на страната, че компании с присъединяване на Васил Божков не са внесли дължими такси и налози в размер на към 700 млн. лева с лихвите, на процедура предходната година активността си прекратиха уеб сайтът за интернет залози на Божков " 7777 ", както и известният букмейкър " Еврофутбол ", чийто лиценз бе лишен. Божков твърди, че хазартните му компании са били изцяло изрядни към бюджета, а правосъдният спор за отговорностите сред страната и предприемача не се обрисува да завърши скоро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР