Държавният авиационен оператор, или т.нар. Авиоотряд 28“, който отговаря за

...
Държавният авиационен оператор, или т.нар. Авиоотряд 28“, който отговаря за
Коментари Харесай

Опит за реванш? ПП-ДБ предлагат „Авиоотряд 28“ да стане държавна фирма

Държавният авиационен оператор, или така наречен „ Авиоотряд 28 “, който дава отговор за полетите на президента, премиера, ръководителя на Народното събрание и министри, да бъде преобразуван в еднолично комерсиално сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала. Това плануват промени в Закона за гражданското въздухоплаване, импортирани от „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

Те са входирани непосредствено в Народното събрание като предложение на депутати от политическата групировка, само че без да са качени за публично разискване, каквато по принцип е практиката.
Реванш?
Правата на страната в преобразуваното сдружение ще се упражняват от министъра на превоза и известията – в тази ситуация това е Георги Гвоздейков. Така ПП-ДБ вършат опит още веднъж да поверят незабавната здравна помощ по въздух на Гвоздейков, който бе шеф на особено основаното сдружение „ Хели Мед Сървиз “. То обаче бе закрито от служебния кабинет, а дейностите по въздушна помощ бяха трансферирани към ДАО.

Сега „ Хели Мед Сървиз “ е в разпродажба, само че в случай че измененията минат, то Гвоздейков ще ръководи ново комерсиално сдружение.
Ниски заплати на водачите
В момента ДАО е вторичен разпоредник под шапката на транспортното министерство, като издръжката му се образува от бюджетни средства и от доходи от лична активност. В претекстовете към законопроекта се показва, че задачата на измененията е „ превъзмогване на рестриктивните мерки и усложненията в активността “, които произтичат от това, че ДАО е бюджетна организация.

Според ПП-ДБ са налице ограничавания по отношение на размера на възнагражденията на летателния състав. Това обаче не е изключително правилно, защото в закона категорично е упоменато, че за ДАО не се ползват условията на Закона за администрацията. Според вносителите обаче обстановката е друга и летателният състав дава спомагателни часове.

Припомняме, че някогашният министър Христо Алексиев бе на мнение, че „ Хели Мед Сървиз “ е било основано от кабинета „ Петков “, „ с цел да може избрани хора, близки до тях, да бъдат уредени с позиции “. Вероятно той е визирал точно Гвоздейков.
Спешната здравна помощ по въздух
Друг претекст за измененията, който от ПП-ДБ показват, е, че ще бъдат преодолени всички съмнения и подозрения за опцията ДАО да получи удостоверение за авиационен оператор по използваните регламенти на правото на Европейски Съюз –  Гвоздейков посочваше това като причина да не могат да бъдат оперирани хеликоптерите от „ Авиоотряд 28 “.

С установяване на правния му статут на търговец, ДАО се подрежда наедно с останалите авиационни оператори, без да са налице ограничавания при осъществяването на дейностите му “, се показва още.

Посочва се още, че измененията няма да обиден предоставените все още от страната задания и по никакъв метод няма да бъдат наранени неподходящо заетите в ДАО лица, като трудовите им правни отношения ще преминат по реда на член 123 от Кодекса на труда.
Детайлите
Планира се капиталът на сдружението да се образува от парична вноска – наличните парични средства и оценката на движимите движимости. Правителственият ВИП, както и постройката, където се обитава ДАО, както и всички други недвижими парцели, няма да се внасят като непарична вноска в капитала на сдружението и няма да са обект на оценка. Те ще запазят характера си на парцели – обществена държавна благосъстоятелност и ще се заведат в салдото на министерството, а на сдружението ще бъде предоставено право да ги употребява за осъществяването на предоставените му задания.

При възлагането на всяка услуга, ще се дефинира и компенсационния механизъм и параметрите за пресмятане, управление и обзор на компенсацията, както и „ ограниченията за отбягване и възобновяване на свръхкомпенсациите “.

За всяка от услугите сдружението ще получава обособена отплата от страната. “

Ако бъдат признати, промени ще влязат в действие от деня на обнародването им в Държавен вестник, като Министерският съвет ще има 3 месеца да преобразува ДАО в еднолично акционерно дружество
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР