Държавните земи да се отдават под наем или аренда само

...
Държавните земи да се отдават под наем или аренда само
Коментари Харесай

Държавните земи само на търг, фермери ще наддават, ако са местни

Държавните земи да се отдават чартърен или аренда единствено на търг, само че фермерите да могат да наддават за тях единствено в случай че са локални. Това плануват промени в Закона за собствеността и използването на аграрни земи, който депутатите одобриха на първо четене.

Направените оферти идват от браншовите организации, взели участие в Консултативния съвет по поземлените връзки и комасация, и са по отношение на установени в практиката проблеми.

Според предложенията до търга е планувано да се позволяват тези, които са регистрирани на територията на общината, в която се намират парцелите.

Предимство ще имат аграрни стопани, които развиват активност в чувствителни браншове като развъждане на зеленчуци, трайни насаждения, едногодишни полски култури, многогодишни фуражни култури, както и фермери, занимаващи се с биоземеделие.

Търговете ще се организират на две сесии. В първата ще вземат участие фермерите, които попадат в сензитивните браншове, а във втората сесия към този момент ще могат да се включват всички останали, които създават на територията на общината.

В период до 30 юни ползвателите на земи ще би трябвало да дават за вписване в общинските служби по земеделие договорите за наем и аренда, с които ще вземат участие в процедурите по окрупняване на площите, с които разполагат.

Законни ли са готвените промени за държавните ниви - този въпрос пред Европейска комисия обаче ще издигнат фермери от Българската асоциация на притежателите на аграрни земи (БАСЗЗ), стана ясно предходната седмица по време на земеделска комисия, която бяха гласувани измененията. Депутатите ще имат единствено 5 дни, с цел да оферират промени в законопроекта.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР