Държавните енергийни дружества задлъжняват все повече към своята компания майка

...
Държавните енергийни дружества задлъжняват все повече към своята компания майка
Коментари Харесай

Държавните енергийни дружества с все повече дългове към БЕХ

Държавните енергийни сдружения задлъжняват от ден на ден към своята компания майка - Българския енергиен холдинг.
Това демонстрират финансовите доклади на сдруженията за първите шест месеца на годината. За интервала от януари до юли вземанията на БЕХ от дъщерните му компании са се нараснали с 293 млн. лв. до 3 милиарда и 70 милиона лв..

Най-голямата енергийна компания у нас продължава да финансира сдруженията от групата й, които се намират в тежко финансово положение. Сред най-задлъжнелите компании е публичният снабдител на електрическа енергия - НЕК. Компанията се намира на ръба на банкрута, съгласно оповестения й финансов доклад.

Непокритата загуба от минали години на сдружението към края на последното шестмесечие доближава към този момент 1 милиард и 180 милиона лв.. Просрочените отговорности на компанията за същия интервал са 360 млн. лв.. Така сдружението, което преразпределя тока в страната приключва полугодието със загуба от 75 млн. лв..

Според финансовия доклад, без поддръжката на БЕХ, има съществени подозрения, че НЕК може да продължи да действа. БЕХ обаче към този момент застава зад сдружението си.

На загуба за първите шест месеца на годината са също по този начин държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 и добивното дружество Мини Марица Изток. Въглищната централа не може да финансира разноските си за парникови газове, които отделя в атмосферата. Ето за какво компанията също разчита напълно на поддръжката на Българския енергиен холдинг.

От сдружението са поискали и нарастване на контролираната си цена на тока, с цел да компенсират загуба от продажби в размер на близо 400 млн. лв., само че Комисията за енергийно и водно контролиране не се е съгласила, оповестява Българска национална телевизия.

Българският енергиен холдинг получава средства от печелившите си сдружения, които дава на губещите. Традиционно на облага през първото полугодие на 2018 година са АЕЦ " Козлодуй ", газовият преносител " Булгартрансгаз ", притежателят на електропреносните мрежи ЕСО и БЕХ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР