Държавната въглищна централа ТЕЦ Марица-изток“ 2 нарушава европейските норми за

...
Държавната въглищна централа ТЕЦ Марица-изток“ 2 нарушава европейските норми за
Коментари Харесай

Съдът на Евросъюза: ТЕЦ „Марица-изток 2“ замърсява със завишени емисии серен диоксид

Държавната въглищна централа Топлоелектрическа централа „ Марица-изток “ 2 нарушава европейските правила за серен диоксид, като изхвърля повишени излъчвания без краен период и проект за справяне с тях. Това умозаключение на съда на Европейския съюз (ЕС) е оповестено през днешния ден. Българските магистрати са длъжни да се съобразят с него.

Евросъдиите са се произнесли по така наречен преюдициално питане на Върховния административен съд (ВАС) по отношение на комплексното позволение на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ през 2018 година, оповестяват от „ Грийнпийс “ – България. Запитването на Върховен административен съд е отправено през 2021 година по искане на съдружие „ За Земята – достъп до правораздаване “, откакто през 2019-а организациите „ Грийнпийс “ – България и „ За Земята “ завеждат дело в Административния съд – Стара Загора по отношение на разрешителното за работа на „ Марица изток 2 “.

„ Съдът тогава отхвърля да го анулира “, напомня пред Българска телеграфна агенция Меглена Антонова, шеф на „ Грийнпийс “ – България. По думите й съдът на Европейски Съюз не взима решение, което да има на практика резултат в България, само че дава насоки на магистратите ни по какъв начин да интерпретират правото и по какъв начин да отсъдят всъщност.

„ Става дума за региона на Гълъбово, където имаме наднормено замърсяване със серен диоксид. Има стратегия за качеството на въздуха, която изисква по-строги ограничения да се взимат от страна на тецовете в района, които кумулативно замърсяват “, изяснява Антонова.

По думите ѝ Изпълнителната организация по околната среда е трябвало да съобрази този факт при издаването на разрешителното за централата, като вземе поради и другите условия за съблюдаване на нормите за качество на въздуха.

Би трябвало Върховен административен съд да се съобрази с решението на съда на Европейски Съюз и да върне делото към съда в Стара Загора, което да докара до преразглеждане на разрешителното на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, разяснява Антонова.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР