Държавната схема за подпомагане на заетостта, добила популярност като 60/40

...
Държавната схема за подпомагане на заетостта, добила популярност като 60/40
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати подкрепиха продължаване на схемата 60/40 до септември

Държавната скица за подкрепяне на заетостта, добила известност като 60/40 ще продължи да работи до края на септември и в случай че се постанова ще бъде удължена и до края на годината, заяви министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Предложението е било единомислещо подкрепено от работодатели и синдикати. Социалните сътрудници се договориха от първи юли да се разшири обсегът на секторите с право на обезщетения.

За подкрепяне ще могат да аплайват частните детски ясли и градини, частните центрове за просветителни услуги, здравни заведения и експерти без подписан контракт с Националната здравноосигурителна каса.

Компенсациите ще се изплащат въз основата на осигурителния приход на служащия за месец май.

От 1 юли минималните осигурителни приходи на заетите в туристическия отрасъл и заведенията за хранене са увеличени, напомни общественият министър Деница Сачева.

Отпада условието работодателите да са платили налози и осигуровки за тази година, с цел да се включат в схемата 60/ 40, само че би трябвало да са ги заявили като дължими.

С удължаването на схемата също от 1-ви юли започва и пакет от още две ограничения - по 290 лв. за опазване на заетостта на служащи от транспортния бранш, хотели и заведения за хранене, както и програмата " Заетост за теб ", по която ще могат да се наемат за интервал от три месеца безработни.

На работодателя ще се заплаща минималната заплата и осигуровките: " Работодател кандидатства по мярката " Заетост за теб ". Заедно с 60/40 не може да кандидатства за едно и също лице ", сподели Сачева.

До момента по мярката 60 /40 са платени 114 милиона лв. за 150 000 служащи, само че заявки са подадени за 290 000, като заплащанията не престават.

Към 25 юни записаните без работа у нас са 277 000. Към същата дата на предходната година безработните са били 170 000:

" За интервала на изключителното състояние досега 78 568 индивида са намерили работа. В последните три седмици повече хора намират работа, в сравнение с изгубват работа. В последните дни по 2000 души приблизително дневно намират работно място ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР