Държавната пенсия ще бъде намалявана с по-малко от 10% за

...
Държавната пенсия ще бъде намалявана с по-малко от 10% за
Коментари Харесай

Ключова уловка: Взимаме до 10% по-ниска държавна пенсия, ако...

Държавната пенсия ще бъде намалявана с по-малко от 10% за хората, които ще взимат и втора пенсия от частен повсеместен пенсионен фонд. Това сподели особено за общественият министър Деница Сачева.

Ще бъде изменен механизмът за установяване на коефициента за редукция на държавната пенсия, тъй че да бъде по-справедлив.

Държавната пенсия няма да бъде намалявана за трудовия стаж на хората за интервала до 2002 година, той като до тогава нямаше частни пенсионни фондове и всички осигуровки влизаха в Държавното публично обезпечаване. Ще бъдат избрани и други интервали след 2002 година, за които държавната пенсия също няма да бъде намалявана.

Това са да вземем за пример интервалите на майчинство и краткотрайна нетрудоспособност. Причината за това е, че в тези интервали не влизат пари в частните фондове.

В момента законът планува държавните пенсии на хората, които ще взимат и втора пенсия, да бъдат намалявани с към 20%. Ако текстовете в закона не бъдат изменени, може да се окаже, че доста хора, които ще получават две пенсии, действително ще взимат по-малко, в сравнение с, в случай че получават единствено една държавна. С готвените промени обаче понижението на държавната пенсия ще бъде с по-малко от 10%.

Ще бъде дадена и още една опция на към 200 хиляди дами да трансферират парите си от персоналните партиди в частните пенсионни фондове в Национален осигурителен институт. Този ексклузивен прозорец ще бъде сред 1 януари и 30 юни 2021 година и ще важи за всички, които са изпуснали периода за прекачване на парите, който е до 5 години преди пенсиониране, разгласи министър Сачева по време на парламентарния надзор.

Около 200 хиляди са дамите, родени в интервала 1960-1964 година, които са изпуснали периода да трансферират парите си в Национален осигурителен институт и към момента имат средства в частните пенсионни фондове. Първите 17 хиляди дами, които може да имат втора пенсия, ще се пенсионират през втората половина на 2021 година От тях едвам към 1800 са преместили парите си в Държавното публично обезпечаване.

От 1 януари минималната пенсия ще нарасне от 250 лева на 300 лева, а оптималната ще се вдигне на 1440 лева От 1 юли 2021 година всички пенсии ще бъдат индексирани с 5%. Така междинната пенсия ще стане 488,97 лева, което е нарастване с 18,6%, сподели министър Деница Сачева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР