Държавната компания Автомагистрали не може повече да крие на кои

...
Коментари Харесай

Съдът: "Автомагистрали" не трябва да се крие зад частни компании, общественият интерес надделява

Държавната компания " Автомагистрали " не може повече да крие на кои компании заплаща стотици милиони левове по непрогледен и неразбираем метод. Това в резюме гласи дефинитивно правосъдно решение по дело, което и завоюва.

" Сега " са поискали подписаните контракти сред " Автомагистрали " и частни компании по отношение на in-house поръчките, предоставени от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) - за услуги, строителство и доставки. Компанията твърдо отхвърляше да дава информация на кои частни компании заплаща и защо.

Държавната компания подписа четири контракта за внушителните 4.6 милиарда лева с пътната организация. " Автомагистрали " получи договорите на правилото на in-house възлагането - т.е. непосредствено и без съревнование, само че съгласно регламента няма право и да употребява подизпълнители, тъй като концепцията на механизма е държавно или общинско дружество да се оправя единствено без външен запас и това да излиза по-евтино, а и да е по-бързо за страната. Първата копка на " Хемус " от държавната компания беше направена през април 2019 година, като към момента няма приключена права.

сподели, че за интервала 2019-2020 година над 1 милиарда лева са изплатени по непрогледен метод на компании, за които не е ясно на какъв принцип са определени. Сумата е съвсем равна на задатъците, които " Автомагистрали " получи от АПИ по in-house договорите си. Tози метод нарушава някои от главните правила на законодателството за публични поръчки като бистрота и свободна конкуренция.

Решението на съда, че " Автомагистрали " би трябвало да регистрира публичния интерес в тази ситуация е скъпо, тъй като може да вдигне завесата за това по какъв начин се харчат милиарди левове държавни пари.
Четирите in-house контракта на " Автомагистрали " с Агенция " Пътна инфраструктура " са следните:

Изграждане на 134 км от " Хемус " за 1.34 милиарда лева

Изграждане на 89 км от " Хемус " за 1.38 милиарда.лв.

Укрепване на 76 обекта (свлачища и срутища) 570 млн. лева

Модернизация на 65 км от пътя Видин - Ботевград - 1.083 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР