Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) вече няма да

...
Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) вече няма да
Коментари Харесай

Хората с отнет допуск до тайни вече ще могат да се защитят - Темида

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) към този момент няма да може да лишава или отхвърля достъп до сензитивна информация, в случай че не даде право на пострадалия да взе участие или да се съберат доказателства, постанови Върховният административен съд в тълкувателно решение. 

Досега ДКСИ разглеждаше жалбите за лишен допуск на закрито съвещание, без да уведоми засегнатия и да му даде опция за реакция.

" Пестеливата официална уредба в член 62 - 67 ЗЗКИ, в която липсват разпореждания, установяващи възбрана или изключване приложението на Административнопроцесуалния кодекс в това произвеждане, обосновават употреба в контролното произвеждане на административнопроизводствените правила на Административнопроцесуален кодекс. По този метод се подсигурява законосъобразната активност на администрацията и правото на отбрана на заинтригуваните страни, при съблюдаване салдото сред конституционно откритото право на отбрана и отбраната на националната сигурност ", изясняват от Върховен административен съд.

През 2016 година за първи път беше въведен правосъден надзор над решенията на ДКСИ, с които се удостоверяват или анулират решенията на службите да лишават достъп до класифицирана информация. Те може да бъдат оспорени пред тричленен състав на Върховен административен съд, чието решение е дефинитивно. За шестте години, в които работи правосъдният надзор обаче, съдиите във Върховен административен съд се разделиха във вижданията си дали по тези каузи са използвани разпоредбите на Административнопроцесуален кодекс за оборване на самостоятелните административни актове – чл.34 (участие на страните в производството), чл.35 (изясняване на обстоятелствата и обстоятелствата) и чл.36 Административнопроцесуален кодекс (събиране на доказателствата), или единствено тези в специфичния Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ), припомня " Лекс ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР