Държавната агенция за закрила на детето извърши проверка спазват ли

...
Държавната агенция за закрила на детето извърши проверка спазват ли
Коментари Харесай

Агенцията за закрила на детето провери приемателните центрове, в които се настаняват деца

Държавната организация за протекция на детето извърши инспекция съблюдават ли се правата на децата, търсещи интернационална протекция у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват. Инспекцията продължи два месеца в центровете за бежанци, в които има настанени деца в гр. София – кв. „ Военна рампа “, кв. „ Враждебна “, кв. „ Овча купел “, както и тези в гр. Харманли и в с. Баня, община Нова Загора. Това оповестиха от ДАЗД.

Към момента на инспекциите (май-юни 2022 г.)  в приемателните центрове са настанени общо 489 деца от Сирия, Египет, Мароко, Афганистан, Иран и Ирак, като 337 са  непридружени. Общият брой на чиновниците, които работят в центровете е 160, на терен оказват помощ и членове на разнообразни интернационалните неправителствени организации, к оито дават юридически съвещания, обществена медиация и ангажират децата с разнообразни действия, в това число и образование по български език.

Проверката демонстрира, че в бежанските центрове са основани условия за гарантиране на главните права на децата , търсещи интернационална протекция, обезпечени са им заслон, храна, медицински грижи, обучение, занимания в свободното време. Държавната организация за протекция на детето за втора година ревизира центровете, като се регистрира осъществяване на забележителна част от рекомендации, издадени от ДАЗД, при предходната ревизия.

На децата е обезпечено правото на здравна помощ . Във всички центрове има непрекъснато наличие на здравно лице, както и се употребяват услугите на стоматолог. Въпреки компликациите за записване при персонален доктор, поради ограничаването за брой пациенти и подвижността на лицата, търсещи интернационална протекция, всички деца имат подобен, с изключение на настанените в центъра в „ Овча купел “, София.

Организирано е раздаването и следене приема на предписаните на децата медикаменти. За всяко дете се води здравна карта, в която се вписват данни за минали болести, констатации от осъществените прегледи в центъра и извършеното лекуване. 

Осигурена е питателна и разнообразна храна, съобразена с възрастта и религиозната принадлежност на децата и медицинските условия. Часовете за хранене са избрани посредством график. Има и опция настанените  независимо да подготвят храната си съгласно техните усети. Ако има наставление за диетично хранене, се изготвя съответното меню, което се доставя от компанията за кетъринг. За децата в дребна възраст (0-1 г.; 1-3 г.) има подобаващи за възрастта храни.

В нито един от тестваните обекти не са открити случаи на принуждение над деца. Не са регистрирани недоволства от изискванията на живот в центровете, произшествия и неспазване на вътрешния ред, в които да са забъркани деца. Не са открити опасности за непридружените деца. Обикновено се случват битови произшествия или произшествия по време на спорт и игри. Практиката за вписване на случаите е друга, те се отразяват в медицински вестник, в дневник за протичане на работната промяна, в дневник на защитата. Във всички тествани центрове липсва самостоятелен дневник за вписване на произшествия. 

Препоръките на ДАЗД  са чиновниците в част от тях да бъдат осведомени с обновените „ Стандартни оперативни процедури за предварителна защита и реакция при полово и обвързвано с пола принуждение “, както и да се сътвори обособен указател или дневник за подаване на тъжби, молби или сигнали.

Установено е, че липсват задоволително преводачи и съответна психическа поддръжка. Наблюдават се усложнения, свързани с настаняването на деца в център за настаняване от фамилен вид , след придобиване на филантропичен статут. Една от рекомендациите в резултат инспекцията е точно да се подхващат съответни дейности непридружените малолетни или малолетни чужденци, получили интернационална протекция, да се настаняват до навършване на пълноправие в: семейство на родственици или при близки , приемно семейство, обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа при изискванията и по реда на Закона за протекция на детето; други места за настаняване със специфични условия за малолетни и малолетни лица.

След инспекцията в бежанските центрове, в които има настанени деца, Държавната организация за протекция на детето направи общо 18 рекомендации, които би трябвало да бъдат изпълнени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР