Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ се самосезира

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ се самосезира
Коментари Харесай

По сигнал на граждани: Проверяват две бензиностанции в Благоевград

Държавната организация за метрологичен и механически контрол /ДАМТН/ се самосезира и инспектори на Главна дирекция Метрологичен контрол /ГД МН/ направиха инспекции, по отношение на изявления в обществените мрежи и медиите, по отношение на подозрение за неточно премерване на бензиноколонки при пълнене на бензин в туба в благоевградски обект.

Днес чиновници на ДАМТН направиха изключителни надзорни инспекции по самосезиране в два обекта за съблюдаване на отговорностите на лицата, употребяващи средства за премерване за търговски заплащания по смисъла на член 5 от Закона за измерванията /ЗИ/.

Установено е, че колонките за продажба на бензин са минали наложителната следваща периодическа инспекция и върху тях са налични изискуемите знаци за следваща инспекция по член 43, алинея 1 от ЗИ, удостоверяващи осъществен метрологичен надзор на средство за премерване в приложимост. Налични и с ненарушена целокупност са и всички изискуеми пломби, сложени на избраните за това места, чиято функционалност е да лимитират достъпа до регулиращите й устройства.

На съображение член 77, т. 2 от ЗИ, на модулите за зареждане на бензин – общо 4 бр., е осъществено контролно премерване за сходството им с условията за оптимално възможни неточности на този тип средство за премерване в приложимост. Измерването е осъществено с еталонна мярка за съдържимост, калибрирана от акредитирана лаборатория. Установено е, че модулите на колонките мерят в рамките на нормираната оптимално позволена неточност ± 0,5 % .

В двата обекта не са установени нарушавания на ЗИ и наредбите по използването му.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР