Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) и ГД “Гражданска регистрация

...
Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ) и ГД “Гражданска регистрация
Коментари Харесай

ДАЕУ създава два нови супер регистъра - за гражданите и за адресите

Държавната организация за електронно ръководство (ДАЕУ) и Групово дело “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГД “ГРАО”) към Министерство на регионалното развитие основават два нови супер регистъра, финансирани по европейски план. Едната централизирана система би трябвало да сплоти информацията от 3 съществуващи сега бази данни - Регистър на популацията, Национален електронен указател на актовете за гражданско положение и Регистъра на ЕГН. Вторият указател ще съставлява изчерпателна централизирана база данни на адресите на всеки един адресируем обект на територията на Република България, като даде на неповторим адресен идентификатор, основан на условията на европейската инструкция за пространствени бази данни INSPIRE. Това стана ясно по време на конференция, на която беше показан планът за рРеализиране на двете централизирани автоматизирани осведомителни системи - ЦАИС " Гражданска регистрация " и ЦАИС " Адресен указател ".

Проектът за построяването им започва през юни тази година и би трябвало да бъде приключен до края на 2018 година, като бюджетът за реализирането му е към 2,05 млн. лв. (1 742 499 лева европейско финансиране и 307 499 лева национално съфинансиране). Той включва действия в 5 съществени посоки, по които ДАЕУ и Групово дело “ГРАО” работят по едно и също време - разбор на съществуващата нормативна рамка и правене на предложение за смяна в редица нормативни актове; осъществяване на ЦАИС “Гражданска регистрация”; осъществяване на ЦАИС “Адресен регистър”; образование на над 1100 чиновници от администрацията за работа с двете осведомителни системи; информация и връзки.

 1

“Почти всички администрации ще употребяват данните, които ще бъдат поддържани от двете нови осведомителни системи. Ще бъде усъвършенствана и допълнена нормативната база в региона на електронното ръководство, което е късмет редица съществуващи административни бариери да бъдат отстранени, а оттова и стотици административни процеси да бъдат преформатирани. До огромна степен планът ще покаже до каква степен администрацията може да реализира устойчиви резултати”, съобщи Иван Гетов, основен шеф на Групово дело “ГРАО”, Министерство на регионалното развитие. Той разяснява и присъединяване на ръководената от него дирекция в плана, което се оказва извънредно значимо за съответното действие на новите осведомителни ситеми.

Промяна на нормативната уредба

“Към момента Групово дело “ГРАО” поддържа трите извънредно значими регистъра. Също по този начин поддържаме и Националния класификатор за сегашни и непрекъснати адреси. Мигрирането на всички тези данни в двете нови ЦАИС ще бъде извънредно мъчно и трудоемко ", разкри Гетов. Освен този ангажимент, от Групово дело “ГРАО” би трябвало също по този начин да създадат обзор и разбор на съществуващата нормативна рамка в сферата, което да разреши на процедура цифровото начало да се трансформира във водещо, а хартиените копия да останат в историята.

“Минималният пакет от документи, които ще бъдат оценени, обгръща Закон за гражданската регистрация, Наредба за издаване на удостоверения въз основа на националните регистри, Наредба за действието на ЕСГРАОН, Закон за устройство на територията, Закон за кадастъра и имотния указател, Закон за комерсиалния указател, Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, Закон за локалните налози и такси и др.”, изброи основният шеф на Групово дело “ГРАО” и добави, че се постанова актуализиране и на доста от наредбите, които работят сега към упоменатите закони.

“Има решение на Министерски съвет 12 административни удостоверителни услуги да се правят по електронен път. Технологично проблеми няма, само че нормативно е належащо над 50 закона да бъдат изменени, а това е ужасно дълъг развой. За да не се озовем в същото състояние – да имаме резултатите от плана, само че да не можем да ги използваме, ние стартирамхе с активност 1 - “Анализ на нужните нормативни промени”, разяснява, от своя страна, Николай Милев, шеф на Дирекция “Операционни системи и оперативна съвместимост” към ДАЕУ и началник на плана.

По думите му реализацията на първата заложена активност ще докара до въвеждане на законова наредба за потреблението на услугите, които двете осведомителни платформи ще дават. Освен това, смяната на нормативната уредба ще даде опция базата данни да бъде разполагаем и за жители на страните членки на Европейски Съюз, за което е нужно да бъдат взети поради европейските стандарти в региона на гражданската регистрация и взаимното признание на документи.

ЦАИС “Гражданска регистрация”

Изграждането на този електронен " супер указател " е обвързвано с приложимостта на нормативната рамка и стратегическите документи, както и с автоматизирането на обработката на персонални данни при опазване на сигурността и поверителността на информацията. ЦАИС “Гражданска регистрация” ще обслужва един централизиран указател, който ще бъде основан на база на трите съществуващи сега - за популацията, за актовете за гражданско положение и за ЕГН.

“Миграцията на данни е доста трудоемък и рисков развой. Поставили сме си амбициозната цел данните в съществуващите регистри, свързани с гражданската регистрация, да бъдат пренесени в новата платформа правилно. Също по този начин желаеме да съберем оптимално количество информация, обвързвана с адресирането на обекти, която сега е разхвърляна в разнообразни регистри”, разясни ръководителят на плана Николай Милев и добави, че тази осведомителна система е от основно значение за електронното ръководство като цяло.

Той добави, че колкото повече са регистрите, предоставящи близка функционалност, толкоз повече се ускорява рискът нетрудоспособност на един от тях да докара до срив и при останалите, което акцентира потребността от ЦАИС “Гражданска регистрация”. Още повече, че всяка една предоставена електронна административна услуга е обвързвана също с този указател.

“Всички желаеме да взаимодействаме по електронен път. Да можем оптимално бързо и без каквито и да е старания да заявяваме, да ни бъдат предоставяни услуги, да заплащаме съответните дължими такси, да бъдем осведомени за това какво изискуем. Всички тези хубави неща са свързани с една основна функционалност – всеки един от нас да може неповторимо да се разпознава в цифровия свят. Това може да се осъществя сега с дипломиран електронен автограф, с ПИК код. Това решение обаче не е задоволително функционално, тъй като е обвързвано отново с обособяване на време”, безапелационен е Милев.

ЦАИС “Адресен регистър”

По отношение на “Адресния регистър” нещата са още по-сложни, защото все още страната ни изобщо няма единна нормативна база – нито законова, нито подзаконова, а без Закон за адресния указател няма по какъв начин да се сътвори подобен, да се обработва информация и да се дава на жителите.

“България е една от дребното страни, в които няма адресен указател. Това не е идентификатор от Имотния или от Търговския указател, тъй като при тях всеки употребява някакъв собствен идентификатор, което води до нееднозначна обработка на тази информация, когато се прави машинно. Целта е да се сътвори една централизирана база данни, наречена “Адресен регистър”, и осведомителна система, която да я обслужва. Тя би трябвало да съдържа неповторим адресен идентификатор (УАИ) на всеки един от вероятните адресируеми обекти на територията на страната и да бъде създадена в сходство с интернационалните стандарти. Когато това бъде направено, останалите системи няма да употребяват разнообразни идентификатори за адреси, а ще имат разполагаем общия неповторим идентификатор за всеки адрес”, изясни Николай Милев.

Записите на адресируемите обекти, които би трябвало да се създадат в “Адресния регистър”, са над 7 милиона. Едновременно с това новите супер регистри не би трябвало в никакъв случай да стопират работа, тъй като спрат ли те, останалите административни услуги също ще бъдат прекратени. Като прибавим към това и идната миграция на голямо количество данни, задачата, която стои пред специалистите на ДАЕУ и Групово дело “ГРАО”, е наситина извънредно огромна и значима. Не на последно място е нужно и уместно образование за представителите на администрацията. По плана е планувано през такова да преминат 1100 авансово селектирани държавни чиновници, които след това да обезпечат безпроблемното действие на новите системи.

Очаквани изгоди

“На първо място ще се облекчаи административната тежест и ще се реализира гладко прекосяване към напълно цифрово взаимоотношение на бизнеса и жителите с администрацията. Нашият план ще бъда доста значим и за създаване на електронната идентификация на българските жители, а по този метод и повишението на цифровото присъединяване на всички нас в публичните и политическите процеси. Не на последно място, доста значим резултат ще бъде и оперативната съгласуемост и сигурност на данните”, счита основният шеф на Групово дело “ГРАО” Иван Гетов.

“Към момента има над 2000 първоначални регистъра и във всеки от тях е записана всякаква информация. Като резултат смяната на едно събитие – смяна на непрекъснат адрес да вземем за пример, води до задължението да променим още няколко – промяна на персонална карта и шофьорска брошура. Това не би се случвало, в случай че се съблюдават правилата на първичните админи на данни – информацията да се съхранява единствено при тях и когато е нужна за други регистри, тя да е налична посредством избрани идентификатори”, изясни и Николай Милев.

Положителните резултати от реализацията на ЦАИС “Гражданска регистрация” и ЦАИС “Адресен регистър” в действителност са доста. Още по-голям обаче е размерът на работата, която представителите на държавната администрация ще би трябвало да свършат, с цел да са налице те. А дали ДАЕУ и Групово дело “ГРАО” ще се оправят с предизвикването и ще слагат страната ни на бързата писта към електронното ръководство, ще разберем единствено по-късно повече от година.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР