Държавната агенция Технически операции (ДАТО), която се занимава със следене

...
Държавната агенция Технически операции (ДАТО), която се занимава със следене
Коментари Харесай

Бюрото за контрол на подслушването подозира ДАТО и ДАНС в саботаж

Държавната организация " Технически интервенции " (ДАТО), която се занимава със следене и подслушване, дава неточна информация на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства (СРС), написа в годишния му отчет, импортиран в Народното събрание.
Ръководителят на бюрото Бойко Рашков е сезирал основния прокурор за 9 случая, за да се обясни " дали сходно държание съставлява прикриване на престъпления и умишлено противопоставяне " , само че резултат към този момент няма с изключение на едно дело - против някогашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева.
" Предоставената в някои случаи неточна информация наложи да се насочат повторни запитвания по към 200 сигнала от постъпилите в интервала 2014 - май 2017 година почти 300 ", написа Рашков за инспекциите си в ДАТО.
Той показва, че по една от тези преписки съответният жител към този момент е бил известен от бюрото, че по отношение на него са прилагани непозволено СРС с изтъкване на аргументите и съответния интервал. При повторната инспекция се открило, че непозволено използване е имало и няколко години по-рано. Тази информация била укрита при първата инспекция.
ДАНС изрично отхвърля да извършва Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС) и да дава опция на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) да прави подробни инспекции в организацията , показва Рашков.
" През 2017 година в структури на ДАНС бяха осуетени три инспекции, а още по-тревожно е, че това към този момент е публична позиция на управлението на организацията. Тя е обективирана в писмо, в което се сочи, че представителите ни нямат достъп до материалите, на които се основава настояването за потребление на СРС ", се споделя в отчета. Това е равнозначно на възпрепятстване на държавния орган да упражни пълномощията си по закон, написа Сега.
" За случая е сезиран основният прокурор, само че отговор на сигнала няма ", написа Рашков. " Представителите на Бюрото имат право да ревизират дали наличието на настояването се основава на действителни данни, даже те да имат конфиденциален генезис. В практиката до този миг са открити редица случаи на незаконосъобразност точно заради липса на данни, които да послужат за законосъобразно потребление на СРС. " Според него жителите са лишени от право на отбрана от непозволено ограничение на свободите им със СРС.
На чуване в Народното събрание през декември шефът на ДАНС Димитър Георгиев изрично отхвърли организацията му да пречи на работата на бюрото.
ДАНС е получила най-вече отводи за СРС поради разнообразни нарушавания на условията. М.г. съдът е отхвърлил над 25.7% от настояванията, над 25% от тези на Министерство на вътрешните работи и над 19.8% от тази на прокуратурата. Причината е липса или незадоволително данни за съпричастност на хората към незаконна активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР