Държавната агенция „Разузнаване” (ДАР) е придобила изпреварваща информация за действия,

...
Държавната агенция „Разузнаване” (ДАР) е придобила изпреварваща информация за действия,
Коментари Харесай

Разузнаването ни: Чужди сили клатят България

Държавната организация „ Разузнаване” (ДАР) е придобила изпреварваща информация за дейности, които основават опасности и закани за суверенитета, териториалната целокупност на България и единството на нацията, както и такива, застрашаващи политическата и икономическа сигурност на страната.

Службата се е сдобила с информация по линия на противопоставяне на интернационалния тероризъм и на трансграничната проведена престъпност, и факторите оказващи катализиращо влияние на миграционните процеси.

ДАР е изпратила до президента, ръководителя на Народно събрание, премиера, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и други служби и министерства общо 1259 материала.

Това се показва в доклада за осъществяване на бюджета на организацията за първото полугодие на 2017 година, оповестен на уеб страницата й.

От тях по асиметрични закани – 514 материала (184 информации по проблемите на тероризма, 149 по тематиката за проведената престъпност и 181, касаещи незаконни миграционни процеси), по ВПР – 592, и по икономическа сигурност – 153.

На сътрудниците от НАТО, Европейски Съюз и по линия на двустранното съдействие за направени и предоставени общо 784 материала. По линия на асиметричните закани са направени 545 материала (по тероризъм са изпратени 404 материала), по линия на ВПР 204 и по икономическа сигурност 35.

Ескалацията на войната в киберпространството е риск за националната сигурност на страната, означават от ДАР. От ведомството означават, че тероризмът към този момент е транснационален фактор.

От ведомството напомнят, че нестабилната конюнктура в Близкия изток, Северна Африка и Афганистан на процедура не престават да генерират неустановеност..

През първото полугодие на 2017 година беше повишен броят на разследващите източници и успеваемостта на тяхното потребление, разкрива бТВ.

Работата на ДАР зад граница се осъществяваше в усложнена конюнктура – разследване от спешни развития в съответните страни и тежък режим на контраразузнавателно противопоставяне от страна на локалните специфични служби.

Дейността на Агенцията е била ориентирана към осъвременяване на средствата и методите на разследваща работа и въвеждането на модерни механически, информационни и оперативно-психологически средства.

Разходите за първото полугодие са в размер на 11 089 127 лева от общо одобрените 23 300 000 лева за годината. Това съставлява 47,55% по отношение на разяснения проект на разноските по бюджета на Агенцията за 2017 година

Разузнавателните цели, по които работи службата, са в три съществени посоки – асиметрични закани, външнополитическо разузнаване и икономическа сигурност.

От организацията прецизират, че почналата промяна е траяла и през 2017 година

Според доклада тя е довела до възстановяване качеството на работа, по-ефективна подготовка и потребление на ограничавания кадрови състав и финансов капацитет на Агенцията.

От началото на 2017 година в ДАР са назначени 43-ма нови чиновници и са освободени 17.

С промяната е реализирана по-голяма успеваемост в ръководството, в това число посредством понижаване броя на управителните длъжности и увеличение на отговорностите и оперативната ангажираност на междинния управителен състав.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР