Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера

...
Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера
Коментари Харесай

Ансамбъл Странджа на една сцена с Николай Моцов и Александър Баранов в опера Луд гидия“

Държавна опера Бургасул. " Климент Охридски " N2

0 коментара за Държавна опера Бургас Събития в обекта:Луд гидия19:00/20.11.2018Виж всички 2 събития в Държавна опера БургасБългарската опера " Луд гидия “ по музика на Парашкев Хаджиев ще събере на една сцена Професионален фолклорен отбор " Странджа “ и тенорите Николай Моцов и Александър Баранов, дружно с хора и оркестъра на Държавна опера – Бургас.

Постановката на българската оперна творба ще се извърши едвам за повторно в Бургас след премиерата й по време на откриването на тазгодишните Бургаски музикални празници " Емил Чакъров “. Доц. доктор Николай Моцов ще се превъплъти в ролята на гусларя Илия, сопраното доктор Нона Кръстникова ще излезе на сцената като неговата обичана Зорница, а Александър Баранов ще извърши ролята на остарелия кадия. Като Осман Бей, или изгубеният брат на Илия, ще забележим баритона Йордан Христозов, а чорбаджи Радан ще бъде басът Диман Панчев. Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков, а оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под диригентската палка на маестро Цанислав Петков. Танцьорите на отбор " Странджа “ ще бъдат на сцената под управлението на Марио Егов.

Един от главните детайли в спектакъла е извънредно атрактивната хореография, дело на Анна Пампулова. Особено впечатляващ миг е танцът на остарелия кадия (Александър Баранов), който провокира плевел смях и откровени аплаузи на премиерата това лято. Друг прочувствен миг от постановката е " солото “ на гъдулката на лудия гидия Илия, изпълнено в действителност на цигулка от концертмайстора Йордан Ковачев.

Операта на Парашкев Хаджиев " Луд Гидия “ е основана по творбата на Пенчо Славейков преди близо 60 години. Изключително комплицирана комбинация с красива лирична музика. Либретото е много по-наситено с деяние от поемата на Славейков, като показва извънредно увлекателна история от българския обичай от отминали към този момент времена. Много български ритми и танци с обичана история за буйния момък, за чистата му обич с красивата мома, както и историческата нишка за трагичната орис на разграничени братя – българин и яничар, намерили се след години, и най-много – за силата на музиката, която е грях да убиеш, са в основата на творбата.

  " Луд гидия " ще се състои на 20 ноември, вторник, от 19 ч.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР