„Държавите от Западните Балкани ще чуват все по-често политически послания

...
„Държавите от Западните Балкани ще чуват все по-често политически послания
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Ще дадем не само политическа подкрепа, но и практическа помощ за Западните Балкани

„ Държавите от Западните Балкани ще чуват все по-често политически послания в поддръжка на своята европейска вероятност, само че България се стреми да прокара и на практика ограничения за хората в тези страни”. С тези думи заместител министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила онагледи главния приоритет на идното Българско председателство на Съвета на Европейския съюз по време на взаимно съвещание на парламентарните комисии по европейски въпроси и надзор на европейските фондове и по външна политика.

В съвещанието взеха присъединяване и посланиците на Албания - Киряко Курета, на Босна и Херцеговина - Радомир Богданович, Република Македония - Марян Гьорчев, на Сърбия - Владимир Чургус, министър-съветникът в посолството на Косово - Делфин Плана, и краткотрайно ръководещият посолството на Черна гора - Мирсад Бибович.



„ Едва ли в миналото в Европейския съюз се е говорело повече за Западните Балкани " - сподели министър Захариева. "Нека си спомним къде бяхме преди единствено 4-5 месеца, когато никой не вярваше, че можем да се преборим за този приоритет. Важно е да подсигуряваме съгласуваност на района във всички аспекти. Премиерът Борисов към този момент беседва с множеството водачи на нашите прилежащи страни и подчертава, че би трябвало да имаме явен проект за основаване на работни места и вероятност за младежите. Посланието ни към приятелите от Западните Балкани е: "Предлагаме ви препоръки и експертна помощ, само че вие би трябвало да си извършите промените. Помогнете си, с цел да ви помогнем!”



Захариева напомни, че висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Федерика Могерини е сложила района като един от петте целта на европейската дипломация за първи път от 12 години насам.

Министър Захариева добави, че шестте страни от района имат неповторимия късмет Съветът на Европейски Съюз да бъде управляван поредно от пет страни, които поддържат разширението – Естония, България, Австрия, Румъния и Хърватия. Шестимата дипломати благодариха на България за напъните, довели до връщане на дебата за разширение в Европейския съюз, което краткотрайно ръководещият посолството на Черна гора Бибович разказа с думите: „ Вие сте основен състезател в поддръжката за нас по пътя ни към ЕС”.



Албанският дипломат Курета съобщи, че Западните Балкани дават повече принос в сигурността, в сравнение с използват и прикани за повече „ политическа душа” в процеса на присъединение на Албания към Европейски Съюз. Колегата му от Босна и Херцеговина Богданович добави, че страната му е последовател на концепциите, върху които е учреден Европейски Съюз, и че сънародниците му са решени да бъдат част от Съюза, а пътят към това „ няма алтернатива”.



Неговата страна към този момент била подготвена с 90% от отговорите на въпросника, който е получила от комисаря Хан. Косовският посланик Плана уточни, че българското председателство дава на района „ неповторима възможност” и приветства като „ добре дошла” всяка техническа и експертна помощ от българска страна. Специално приветства напъните на българския еврокомисар Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев. През... към профила в посока да отпадне роумингът сред страните от Западните Балкани с тези от Европейски Съюз.

Посланик Марян Гьорчев от Република Македония изрази вяра, че след поредните старания на страната му тя има късмет да стартира договаряния за еврочленство и цитира „ остарялата балканска сентенция, съгласно която, в случай че вървим прекомерно бързо към Европа, ще стартираме да замитаме проблемите си, в случай че вървим прекомерно постепенно – проблемите ще ни застигнат. Не можем да ги избегнем, по тази причина дано ги решаваме”.

Посланикът на Сърбия Чургус съобщи, че съгласно страната му мястото на всички страни от Западните Балкани е в Европейски Съюз. 18.10.2017 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР