“Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България”,

...
“Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България”,
Коментари Харесай

Иван Иванов: Държавите от Западните Балкани остават ключови стратегически партньори за България

“Държавите от Западните Балкани остават основни стратегически сътрудници за България”, това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на присъединяване си в Министерската среща в границите на Берлинския развой и разговора по селскостопанска политика Германия – Западни Балкани в Берлин. Той добави още, че българското държавно управление поддържа и предизвиква всички начинания, които са в полза на задълбочаване и усилване на съдействието в региона на селското стопанство.

Министерската намира се организира под взаимното председателство на Федералното министерство на прехраната и земеделието на Федерална република Германия и Постоянната работна група за районно развиване на селските региони (SWG RRD), в която Министерството на земеделието на Република България има статут на наблюдаващ.

По време на срещата участващите министри и ръководители на делегации разискаха редица настоящи тематики за Европа и района като последствията от пандемията от Ковид-19 и войната в Украйна и отрицателното им въздействие върху селското стопанство. „ Продължаващото повишаване на цените на горивата, електрическата енергия и суровините оказва пагубно въздействие върху бранша и е належащо предприемането на незабавни и решителни дейности, както и да се търсят благоприятни условия за реализира на устойчива продоволствена сигурност “, акцентира българският министър.

Беше коментирана също и Декларацията за Зеления дневен ред на Западните Балкани, подписана в гр. София през 2020 година, която се концентрира върху зелените политики, опазването на околната среда, смекчаването на последствията от изменението на климата, устойчивите хранителни системи и не на последно място увеличение на конкурентоспособността и приходите на фермерите.

Берлинският развой е самодейност на Федерална република Германия, стартирана през 2014 година, имаща за цел засилено районно съдействие и поощряване на добросъседските връзки, резистентен напредък и подкрепяне на евроинтеграцията на страните от Западните Балкани.

Министър доктор Иван Иванов е в Берлин по покана на своя немски сътрудник, федералния министър на прехраната и земеделието Джем Йоздемир. В срещата вземат участие още министрите на Албания, Северна Македония, Косово, Република Сръбска (Босна и Херцеговина), Черна Гора и Молдова, както и държавните секретари на Сърбия, Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР