Държавите от НАТО единодушно подкрепят извършените снощи удари в Сирия,

...
Държавите от НАТО единодушно подкрепят извършените снощи удари в Сирия,
Коментари Харесай

Държавите от НАТО единодушно подкрепят снощния удар по Сирия

Държавите от НАТО единомислещо поддържат осъществените нощес удари в Сирия, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Той направи това изказване след извънредно заседание на посланиците на страните от пакта, на което Съединени американски щати, Англия и Франция са показали основанията за нанасянето на снощните удари. По неговите думи трите страни са изложили голям брой аргументи да подхващат сходни дейности в този момент. Столтенберг посочи, че следва Вашингтон, Лондон и Париж да кажат повече по този въпрос, написа novini.bg.

Снощният удар не реши всички въпроси, само че беше вярна стъпка, тъй като предотвратява последваща приложимост на химическо оръжие, уточни генералният секретар. По неговите думи интернационалната общественост е трябвало да отговори, с цел да се избегне в допълнение утежняване на ситуацията.

Ударът нощес понижи опциите за нови набези като това в Дума и изпрати ясно обръщение за въздържане, съобщи Столтенберг.

Няма военно решение на спора в Сирия, само че интернационалната общественост не може да одобри дейностите на режима в Дамаск. Ако нищо не бе направено, напъните за постигането на политическо решение щяха да бъдат подкопани, добави той.

Столтенберг посочи, че в региона на Дума работят силите на Дамаск, подкрепяни от Русия. По неговите думи " доста открити източници " са удостоверили потреблението на химическо оръжие там и това е било повече от задоволително за страните от НАТО да създадат своята оценка. Получихме доста информация, нямаме съображение да се съмняваме в оценките, сподели той.

Необходим е мощен отговор от интернационалната общественост и това видяхме нощес. Нямаше друга опция, с изключение на използването на мощ, добави Столтенберг. Той заяви, че Съединени американски щати, Англия и Франция са съобщили за предприемането на спомагателни и невоенни дейности за ограничението на опциите на сирийския режим да употребява химическо оръжие. Генералният секретар прикани Русия да прояви отговорност и да направи нужното Сирия да взе участие в мирните договаряния в Женева.

Приветстваме идването в Сирия на наблюдаващи от Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО), от дълго време настоявахме за това. Има разлика сред инспекциите на ОЗХО и осъществяването на без значение следствие. ОЗХО не е упълномощена да заяви кой стои зад нападението в Дума, може единствено да оцени дали е било употребявано химическо оръжие. Затова съдружниците в НАТО поддържат непрекъснатите апели за осъществяването на без значение следствие. Тези начинания неведнъж бяха спъвани с несъгласие от Русия в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Съюзниците изчерпаха всички други дипломатически и политически средства за постигането на решение преди удара, съобщи Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР