Държавите от ЕС се споразумяха за последната част от реформата

...
Държавите от ЕС се споразумяха за последната част от реформата
Коментари Харесай

ЕС постигна съгласие по реформите в областта на миграцията

Държавите от Европейски Съюз се споразумяха за последната част от промяната на разпоредбите за работа с търсещите леговище и незаконните мигранти, като по този метод ще се опитат да я вкарат в действие до изборите през идната година, съобщи Агенция Франс Прес.


Посланиците на 27-те страни подписаха съглашението в Брюксел, откакто Италия и Германия изгладиха в последния миг разногласието за благотворителните организации, спасяващи мигранти, блокирани в Средиземно море.

Целта на Европейски Съюз е дълго отлаганите промени да бъдат признати преди европейските избори през юни идната година, на които ще бъдат определени нов Европейски парламент и нова Комисия.

" Днес постигнахме голяма крачка напред по един извънредно значим въпрос за бъдещето на Европейски Съюз ", съобщи испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

" С днешното съглашение към този момент сме в по-добра позиция да реализираме съглашение с Европейския парламент по целия пакт за убежището и миграцията до края на този учебен срок. "

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас назова текста " последното изчезнало звено от пакета " и прикани страните от Европейски Съюз и Народното събрание в този момент да продължат с продължителните договаряния, с цел да го трансфорат в закон.

" Времето изтича ", сподели Схинас.

" Трябва да приключим с пакта, преди европейците да излязат да гласоподават. "

През идващия цикъл в политиката на Европейски Съюз може да настъпи политическа смяна в Народното събрание, поради възхода на десните партии в няколко страни от Европейски Съюз, а Унгария и Полша ще се редуват в ротационното председателство на Европейски Съюз.

След като бъде прибавен, новият Пакт за миграцията и убежището ще се стреми да облекчи натиска върху така наречен страни на първа линия като Италия и Гърция, като реалокира част от идващите в други страни от Европейски Съюз.

Страните, които се опълчват на приемането на претенденти за леговище - измежду тях са Полша и Унгария - ще бъдат задължени да заплащат на тези, които одобряват мигранти.

В същото време Европейският съюз ще се стреми да форсира обработката на молбите за леговище, тъй че мигрантите, които се смятат за неприемливи, да бъдат връщани в страната на генезис или в страната на директно прекосяване, а оптималното време за задържане на мигрантите в граничните центрове ще бъде удължено от сегашните 12 седмици.

Парализата по този въпрос провокира възходящо отчаяние в блока, който е изправен пред растеж на противозаконната миграция.

Част от задачата на преразгледаната политика е страните от Европейски Съюз да работят дружно, в случай че се сблъскат с неочакван огромен приток на търсещи леговище, както се случи през 2015-2016 година, когато дойдоха стотици хиляди мигранти, множеството от които сирийци, бягащи от войната в страната си.

Споразумението сред страните - членки на Европейски Съюз, се нуждаеше единствено от претеглено болшинство от страни, което значи, че опозицията от страна на Полша и Унгария не провали съглашението.

Варшава и Будапеща намерено подлагаха на критика устрема да бъдат накарани да одобряват или да заплащат за мигранти.

Дясната ръководеща партия в Полша трансформира имиграцията в съществена тематика на оспорваните избори този месец и провежда референдум по въпроса за същия ден.

Унгарският външен министър Петер Сиярто още веднъж се разгласи срещу промените.

" Призоваваме Брюксел неотложно да приключи тази миграционна политика ", сподели той.

Проблемът с миграцията ще заеме значимо място в двудневната среща на върха с присъединяване на водачите на Европейски Съюз в испанския град Гранада, която стартира в четвъртък. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР