Държавите от ЕС са се съгласили общите правила за зърното

...
Държавите от ЕС са се съгласили общите правила за зърното
Коментари Харесай

Цветан Кюланов: Разделяне на България и Румъния за влизане в Шенген не стои на масата

Държавите от Европейски Съюз са се съгласили общите правила за зърното от Украйна да продължат да се ползват, като има изключения за 4 страни и 4 продукта. Това съобщи в студиото на Euronews Bulgaria Цветан Кюланов - началник на Представителството на Европейската комисия в България. Новината е добра и за Украйна, и за България, и нашите производители, тъй като те получават в действителност съпричастност, разяснява той.

По думите на Кюланов сега се прецизират детайлите за това всяка страна и обособените производители да показват по какъв начин тъкмо са наранени от вноса на украинската продукция и с какъв брой, а по-късно следва и да се направи разбор коя страна какъв брой пари да получи от отпуснатите от Европейски Съюз 100 млн. евро.

Наблюдаваме забавяне по заплащанията по Плана за възобновяване и резистентност. Тази година може да получим заплащания, първото 1,4 милиарда лева, второто от 1.5 милиарда лева Има обаче много неизпълнени закони, които би трябвало да се одобряват. Служебното държавно управление прави каквото може и когато е готово, би трябвало да изпрати искане за заплащане към Европейската комисия, разяснява още ръководителят на Представителството на Европейска комисия у нас.

Правителството е дало поръчка, че желае да предоговори част от ограниченията. Ние чакаме да забележим какво ще предложат. Към момента до момента в който няма нови ограничения, фокусът би трябвало да бъде върху изпълняването на ограниченията, които са заложени в този момент, сподели още той.

Новите наказателни процедури против България са 3, те са за несъблюдение на европейски наставления дълго време, уточни Цветан Кюланов.

Позицията на Европейска комисия е, че България и Румъния са подготвени да бъдат в Шенген, безапелационен бе той.

Разделяне на България и Румъния за влизане в Шенген не стои на масата. Към момента това не стои като възможност, само че, в случай че страните се движат на друга скорост това може да се случи. Към момента позицията на комисията е, че няма такава възможност.

Европейските сътрудници чакат сигурност от страните, които аплайват за участие в еврозоната и страната ни би трябвало да работи в тази посока, заключи Кюланов.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР