Държавите членки на Европейския съюз одобриха днес допълнителна военна помощ

...
Държавите членки на Европейския съюз одобриха днес допълнителна военна помощ
Коментари Харесай

ЕС удвоява военната си помощ за Украйна до €1 милиард в навечерието на визитата на Байдън

Държавите членки на Европейския съюз утвърдиха през днешния ден спомагателна военна помощ за Украйна на стойност 500 млн. евро (550 млн. долара) в навечерието на срещата на водачите на блока с присъединяване на американския президент Джо Байдън, за разискване на съветската инвазия, съобщи ДПА.

Европейски Съюз ще продължи да оказва помощ на Украйна против Русия и с цел да облекчи страданията на украинското население, сподели първият посланик на съюза Жосеп Борел. Новата сума за военна помощ се прибавя към към този момент отпуснатия през февруари пакет от други 500 милиона евро за военни цели.

Изпращането на оръжия за страна отвън Европейски Съюз е първи случай в историята на блока. Законодателството на Европейски Съюз не разрешава потреблението на пари от бюджета на организацията за военни планове. Затова първата сума бе провиснал посредством механизъм, финансиран от обособени страни от Европейски Съюз. Освен това някои страни членки на съюза доставят на Украйна оръжия на основата на двустранни контракти, самостоятелни от Европейски Съюз.

В четвъртък, след срещата на върха на НАТО в Брюксел, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще разиска с водачите на Европейски Съюз спора в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски ще се обърне по видеоканал към Байдън и форума на НАТО, след което ще приказва още веднъж с Байдън и водачите от Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР