Държавите-членки на ЕС търсят начини за съвместно закупуване на боеприпаси

...
Държавите-членки на ЕС търсят начини за съвместно закупуване на боеприпаси
Коментари Харесай

ЕС планира съвместни покупки на боеприпаси за Украйна

Държавите-членки на Европейски Съюз търсят способи за взаимно закупуване на муниции за Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Естония внесе предложение 27-те страни от блока да внесат още 4 милиарда евро в взаимен фонд, с цел да се закупят 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна.

Министър-председателят Кая Калас съобщи, че проектът е сходен на схемата за общи покупки в целия Европейски Съюз, която блокът употребява за имунизациите против ковид по време на пандемията.

На събранието на външните министри на Европейски Съюз в понеделник се чака да стартира спор по предлагането.

На срещата ще участва и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който евентуално ще насочи апел за повече оръжия за Киев.

Няколко европейски дипломати обявиха, че естонското предложение е било необятно приветствано, само че че през идващите седмици ще се работи повече, с цел да се опитат да изработят съответен проект.

" Това ще сложи началото на полемика и може би тази полемика ще се спре на нещо, което въобще не е това, което оферират естонците ", сподели един посланик.

Службата за външни работи на Европейски Съюз би трябвало да излезе със лични оферти, а министрите на защитата ще обсъдят въпроса по-подробно идващия месец.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг предизвести тази седмица, че разноските на Украйна за муниции са " неведнъж по-високи " от темповете на произвеждане в членовете на алианса.

Естония пресмята, че украинските сили изстрелват до 7000 артилерийски снаряда дневно в своята отбранителна война с Русия.

Но европейската отбранителна промишленост се прави оценка, че сега създава най-много 25 000 снаряда месечно.

Както Европейски Съюз, по този начин и НАТО незабавно се стремят да накарат отбранителните си промишлености да усилят производството си. Обсъждат се взаимни покупки и по-дългосрочни контракти като способи за стимулиране на увеличеното произвеждане.

В предлагането на Естония се споделя, че основните участници в европейската отбранителна индустрия са подготвени да усилят производството " повече от седем пъти " при пораждане на търсене.

Естония добави, че " краткосрочната ни цел да помогнем на Украйна на бойното поле се вписва в нашата цел, обвързвана с промишлените благоприятни условия - да увеличим европейското отбранително произвеждане и да попълним запасите ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР