Държавите-членки на ЕС се споразумяха как да променят сегашната шенгенска

...
Държавите-членки на ЕС се споразумяха как да променят сегашната шенгенска
Коментари Харесай

ЕС въвежда цифрови визи в Шенгенското пространство

Държавите-членки на Европейски Съюз се споразумяха по какъв начин да трансформират сегашната шенгенска визова система, тъй че тя да стане значително цифрова, без да е належащо да се слага стикер в паспорта, съобщи Агенция Франс Прес.


Новият закон, който ще влезе в действие, откакто бъде публично признат, ще разреши на множеството хора, които се нуждаят от виза за визити в Европейския съюз, да аплайват онлайн, вместо да се явяват в консулство или офис на визова работа.

Процесът ще бъде " по-лесен, по-евтин и по-бърз ", съобщи водещият евродепутат по този въпрос Матиаш Немец.

Министърът на миграцията на Швеция Мария Малмер Стенергард, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз, съобщи, че смяната също по този начин " покачва сигурността на Шенгенското пространство, като да вземем за пример понижава риска от подправяне и кражба на визовия стикер ".

Шенгенското пространство обгръща съвсем всички 27 държави-членки на Европейски Съюз, като се изключи Кипър, Ирландия, България и Румъния.

Европейският съюз разрешава безвизов достъп на жители от над 60 страни отвън блока.

Понастоящем посетителите, които се нуждаят от виза, би трябвало да получат шенгенски стикер в паспорта си.

Но със основаването на базите данни на Европейски Съюз, които оказват помощ да се следи влизането и излизането, превишаването на разрешенията за престояване и инспекциите за сигурност по външните граници на блока, визовата система върви стремително към цифровизация.

В някои страни, като Австралия, към този момент са въведени сходни системи, при които онлайн визата е обвързвана с паспорта на пасажера, без да е належащо да се слага стикер в него.

С помощта на тези системи претендентите могат да качват нужните документи и да заплащат таксите за обработка.

В рамките на входящата система на Европейски Съюз претендентите за Шенгенска виза, които аплайват за първи път, както тези с нов паспорт или изменени биометрични данни, към момента може да се наложи да се явят на персонална среща в консулство или визова работа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР