Държави-членки на Европейския съюз са постигнали споразумение за съвместна доставка

...
Държави-членки на Европейския съюз са постигнали споразумение за съвместна доставка
Коментари Харесай

Страни от ЕС се договориха съвместно да купуват муниции за Украйна

Държави-членки на Европейския съюз са постигнали съглашение за взаимна доставка на муниции за Украйна, сподели немският министър на защитата Борис Писториус в коридорите на среща с сътрудниците си от Европейски Съюз в Брюксел в понеделник.

" Днес ще подпишем съответните документи ", сподели той пред кореспонденти, като добави, че Германия също ще отвори своите национални рамкови контракти с отбранителната промишленост за други сътрудници, защото бързината е от значително значение при доставките на Киев.

" Нашата цел би трябвало да бъде да изпратим доста количество муниции в Украйна преди края на тази година ", акцентира Писториус.

Колегата му от Естония Хано Певкур посочи малко по-рано през днешния ден, че страните от Европейски Съюз са се договорили да доставят един милион артилерийски снаряда.

" Постигнахме политически консенсус да изпратим на Украйна един милион снаряда с диаметър 155 мм ", сподели той пред кореспонденти, като добави, че това ще стане в границите на 12 месеца.

" Има доста, доста елементи, които към момента би трябвало да бъдат позволени, само че за мен е най-важно да приключим тези договаряния и това ми демонстрира едно нещо: в случай че има воля, има и метод. "

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели преди срещата, че се надява на договорка за взаимна доставка на муниции за Украйна на срещата на външните министри и министрите на защитата, като предизвести за проблеми, в случай че министрите не съумеят да реализират единодушие.

Без договорка Европейският съюз ще се окаже в усложнение да продължи да доставя оръжие на Киев, подсети Борел. Негово е предлагането да се изразходват 1 милиард евро за снаряди от хранилища и още 1 милиард за взаимни доставки.
На срещата в понеделник група от 16 членки на Европейски Съюз плюс Норвегия се чака да подпишат документ, прочут като планово съглашение, определящо изискванията за взаимно начинание за закупуване на 155 mm муниции, ръководено от Европейската организация по защита на Европейски Съюз. Подобен ход бележи забележителна стъпка в интеграцията в Европейски Съюз, защото доставките в региона на защитата в Европейския съюз значително бяха в ръцете на обособените държавни управления членки до момента, разяснява " Ройтерс ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР