Държавата започва от утре, 18 октомври, преговори с търговските вериги

...
Държавата започва от утре, 18 октомври, преговори с търговските вериги
Коментари Харесай

Държавата поиска хипермаркетите да продават 9 типа храни на ниски цени

Държавата стартира от на следващия ден, 18 октомври, договаряния с комерсиалните вериги за старт на самодейността " Достъпно за Вас ". Реално зад нея се крие опцията комерсиалните вериги непринудено да фиксират на седмична база цените на някои артикули от 9 съществени групи храни, разгласи през днешния ден министърът на стопанската система Богдан Богданов на събитие на Сдружението за съвременна търговия, което сплотява огромните хипермаркети.
Идеята е да се показват артикули " на най-хубава цена за потребителите ", като се резервира конкурентния принцип сред хипермаркетите, т.е. те сами ще вземат решение през коя седмица кои артикули да оферират на налични цени. Държавата няма да се меси в ценообразуването, нито ще изисква идентични цени в магазините на сходни марки артикули. 
Министърът посочи, че ведомството му се е отказало от налагане със закони на закрепени надценки на храните, каквито хрумвания имаше служебната власт, а ще заложи на правилото на доброволното партньорство.
Планира се акцията да започва от 1 ноември и да се разгърне в границите на 8 месеца. Ще се включват артикули като мляко, месо, самун, плодове и зеленчуци, яйца, олио, консерви и други Целта е да се маркира избран пакет, ориентиран напълно към дребната потребителска кошница, с закрепени от веригите цени на продуктите, сподели министърът.
" Ако успеем да обединим старания и разчитаме на пазарни механизми, бихме могли да реализираме даже по-добри резултати от налагането на един таван на надценка ", уточни Богдан Богданов. Така щяло да се отвори опция за конкуренция сред другите участници на пазара, а потребителите ще бъдат повече осведомени за това какво и от кое място биха могли да си купят.
Всъщност, концепцията е комерсиалните вериги да слагат самобитно осведомително табло " с най-хубавата за потребителите цени ", на която могат да предложат някои от продуктите от дадена стокова група.
" Чрез акцията ще се реализира и осведоменост на потребителите ", сподели още Богданов и добави, че закрепените цени на седмична база ще се подават и на Национален статистически институт.
" Ние не желаеме да ви ограничаваме вас или потребителите в два вида варива, три вида зеленчуци или един вид кисело мляко с избрана масленост, а отваряме допустимо най-вече листата с артикули, с цел да може потребителите и да се хранят здравословно ", сподели министърът.
Всяка верига ще преценя за съответната седмица кои ще са продуктите, които ще се включат в " кошницата " от избраните групи. Чрез акцията ще се реализира и осведоменост на потребителите, сподели още Богдан Богданов. Фиксираните цени на седмична база ще се подават и от Национален статистически институт. От думите на министър Богданов стана ясно, че ще се фиксират цените единствено на избрани артикули от продуктова група.
Първи къс коментар по предлагането направи изпълнителният шеф на " Лидл България " Милена Драгийска. " Мисля, че е значим знак поетия симптом за разговор на държавното управление с комерсиалните вериги. Радвам се, че мярката с непринудено закрепени цени резервира конкуренцията, която е най-хубавият регулатор на пазара. Имаше много информация от министъра, тъй че ще отидем много готови на идните диалози ", сподели Драгийска.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР